Франкофония 2017 завладява ПГПЧЕ „Христо Ботев” в Кърджали

За 14-ти път френскоговорящата общност  в гимназията празнува с песни, игри и почит към големите имена във френската история.

Със стил, финес и френска култура учениците от Езиковата гимназия отбелязаха Международния ден на франкофонията-20март. Денят се отбелязва в 70 страни по света с над 890 милиона души население, над 240 милиона от които говорят френски. Френският език е преподаван в училищата в почти всички страни по света, а нашето училище е единственото в град Кърджали, в което се изучава френски език.

Официално, френският език е езикът на любовта, на ООН, на Европа, на НАТО, на Олимпийските игри, на Червения кръст, на дипломацията, на модата, на колоезденето, на пощите, на Международното бюро по труда, на изкуството, на гастрономията.

Фоайето на гимназията бе украсено със специално изработено цвете с цветовете на френското знаме – синьо, бяло, червено, а плакати, изработени от френските възпитаници от випуск осми клас , „разказваха" за най-големите архитектурни забележителности във Франция и за символа на страната – петела. Taзи година Франкофонията е под мотото “J’aime, je partage !” (Аз обичам, аз споделям).

Актовата зала на гимназията бе препълнена от ученици и учители. Началото на празника бе поставено от водещите Мария Чавдарова и Борислав Крумов, които приветстваха гостите и споделиха част от историята на празника. Матея Илиева от VIII клас изготви презентация за важността на френския език, а текстовете бяха представени от ученици от всички класове – Мария-Младена и Беркай от VIII клас , Веселина и Елмаз от IX клас, Розмари и Дарина от X клас, Мариана и Едже от XI клас.

Празникът продължи с музикалното изпълнение на Кристиана Калинова от 9-ти клас, която поздрави присъстващите с  песента „Аз искам“ на ЗАЗ. Последвалата викторина показа знанията на учениците от всеки клас за френската култура и език. На първо място застанаха възпитаниците от XI клас.

Финалните акорди на любимата Шан-з-Елизе бяха заглушени от аплодисментите на публиката, Изисканият празник приключи с френска кухня, подготвена от ученички от VIII и IX клас.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини