9 °C

Кърджали отбелязва днес 74 години от спасяването на българските евреи

Кърджали отбелязва днес 74 години от спасяването на българските евреи.Инициативата е на  школата „Историка” в СУ”П.Р.Славейков”.Тя спечели финансиране от еврейска фондация със седалище в Ню Йорк за проект ,изучаващ живота на евреите в Кърджали и областта.В конкурс за есе ,организиран съвместно с Регионалното управление по образование се включиха десет училища в областта.Това сподели ръководителят на школата Димитър Димов.Той посочи,че веднага след Първата световна война в Кърджали се заселват петдесет еврейски семейства.До втората световна война жителите на Кърджали от еврейски произход стават 130 души.Те са предимно кафеджии,държат кинкалерии и тютюневи складове.Дават препитание на много местни жители.

  Проучвайки живота на местните евреи учениците от областта са подготвили 17 есета и 3 презентации.Тази вечер от 17,30 часа най-добрите творби ще бъдат отличени в залата на театъра.Преди това цветя ще бъдат поставени на мястото където е била синагогата и на плочата в памет на еврейската общност в Градската градина.

 Младите хора на Кърджали трябва да знаят за този хуманен акт на българското общество.Той трябва да възпитава в толерантност ,подчерта Димов.

 От школата „Историка” планират да спечелят следващата година по- голям проект и да направят проявата си национална в чест на 75 годишнината от спасяването на българските евреи.

Ще припомним ,че 10 март се чества като ден за спасяването на българските евреи от 2003 г.,след  постановление на Министерски съвет.Денят е в памет на пострадалите от холокоста и спасяването на 48 000 наши сънародници от еврейски произход.По инициатива на  пловдивския митрополит Кирил и софийският екзарх Стефан Цар Борис ІІІ отказва през 1943 г. да депортира евреите в Германия и ги спасява от лагерите на смъртта.Еврейска общност събра петиция и предложи Българската православна църква да бъде наградена с Нобелова награда за мир.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е прекрасен за вас, но поради дреболиите, в които сте се заровили има опасност да не го усетите. Отърсете се за миг от неприятностите и се огледайте. Имате чудесни възможности да направите деня си приятен. Семейството ви с готовност ще се отзове на предложението ви за излет в планината.
26 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ви предлага много възможности. От вас зависи как ще предпочетете да работите, затова се спрете на най-доброто за момента. Сътрудничеството на работното място днес е особено ползотворно, благодарение на него ще постигнете неща, които не сте и очаквали. Имате време да обмислите отношенията си с любимия човек и може би да преосмислите поведението си.
26 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Убедени сте, че вървите по своя си път и трудно ще се поддадете на внушения, въпреки желанието на някои да ви разколебае. Бъдете последователни в действията си и планирайте дългосрочната си програма, като не пренебрегвате и маловажните детайли в нея. Предстояща визита ще ви направи по-активни в организацията й.
26 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Решавайте възникващите въпроси своевременно, не ги оставяйте да се натрупват. Последователност в работата и дипломатични отношения, това са част от условията да имате повече свобода в действията. Изберете подходящ момент, за да съобщите своето решение на партньора си, с което да го зарадвате.
26 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Почти не съществуват неща, които да са в състояние да ви откажат от намеренията в. И резултатите ще са налице. Амбицията ви по отношение на един проект е особено голяма и сте склонни да действате рисковано. Помислете сериозно какво да направите, за да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение.
26 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес някои от вас отделят прекалено много време за дреболии. Незначителни спречквания с близките ви в къщи може да развалят настроението ви. Добре е да прекарате деня извън дома, далеч от всякакви проблеми. Възможности в тази насока няма да ви липсват и остава само да проявите нужната решимост. Не се поддавайте на инерцията.
26 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сега е момента да осигурите финансово бъдещето си. Изключителният успех на проект, който завършвате ще ви позволи да инвестирате средства в много доходоносен бизнес. Интуицията и трезвата ви преценка ще ви подскажат на кого да се доверите.
26 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще успеете да свършите по-голяма част от планираното. При добра организация и реална преценка на възможностите ви, няма да ви притесни нищо. Оставяте на втори план сърдечния си партньор и това може да доведе до нежелани последици. Поговорете и обяснете добре намеренията си.
26 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще са ви необходими немалко усилия днес, за да осъществите набелязаните цели. Вие обаче сте твърдо решени да постигнете намеренията си и едва ли нещо ще е в състояние да ви откаже. На моменти обаче сте твърде напористи и това може да остави грешно впечатление у околните, така че опитайте се да контролирате емоциите си. Не действайте прибързано.
26 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Личните предпочитания и деловите задачи ще се превърнат в приоритетни за вас, но те ще ви носят добро настроение и печалби. Желанията ви днес ще се сбъдват и без да си давате много труд.. Едно пътуване ще ви срещне с интересни хора. У дома ще научите новини, свързани с по-младите представители на семейството.
26 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако се освободите от натоварващи мисли имате предпоставки денят ви да е приятен. Не се лишавайте от нещата, които ви карат да се чувствате свободни и да живеете пълноценно, търсете ги, ако ви липсват. Не пренебрегвайте почивката и мислете за бъдещето си, ще си помогнете от сега, ако подредите добре програмата си.
26 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С желание и готовност сте да свършите всичко, което планирате. Въпреки съботния ден програмата ви е натоварена, но ще се справите. Нещо приятно и очаквано ще внесе много светлина и радост в живота ви. До вас ще има някой, който ще ви помогне по-добре да се организирате и да осъзнаете значимостта си за другите.
26 яну 2021
Последни новини