Кърджали отбелязва днес 74 години от спасяването на българските евреи

Кърджали отбелязва днес 74 години от спасяването на българските евреи.Инициативата е на  школата „Историка” в СУ”П.Р.Славейков”.Тя спечели финансиране от еврейска фондация със седалище в Ню Йорк за проект ,изучаващ живота на евреите в Кърджали и областта.В конкурс за есе ,организиран съвместно с Регионалното управление по образование се включиха десет училища в областта.Това сподели ръководителят на школата Димитър Димов.Той посочи,че веднага след Първата световна война в Кърджали се заселват петдесет еврейски семейства.До втората световна война жителите на Кърджали от еврейски произход стават 130 души.Те са предимно кафеджии,държат кинкалерии и тютюневи складове.Дават препитание на много местни жители.

  Проучвайки живота на местните евреи учениците от областта са подготвили 17 есета и 3 презентации.Тази вечер от 17,30 часа най-добрите творби ще бъдат отличени в залата на театъра.Преди това цветя ще бъдат поставени на мястото където е била синагогата и на плочата в памет на еврейската общност в Градската градина.

 Младите хора на Кърджали трябва да знаят за този хуманен акт на българското общество.Той трябва да възпитава в толерантност ,подчерта Димов.

 От школата „Историка” планират да спечелят следващата година по- голям проект и да направят проявата си национална в чест на 75 годишнината от спасяването на българските евреи.

Ще припомним ,че 10 март се чества като ден за спасяването на българските евреи от 2003 г.,след  постановление на Министерски съвет.Денят е в памет на пострадалите от холокоста и спасяването на 48 000 наши сънародници от еврейски произход.По инициатива на  пловдивския митрополит Кирил и софийският екзарх Стефан Цар Борис ІІІ отказва през 1943 г. да депортира евреите в Германия и ги спасява от лагерите на смъртта.Еврейска общност събра петиция и предложи Българската православна църква да бъде наградена с Нобелова награда за мир.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини