"ИстОрика" отбелязва 80 години от спасяването на българските евреи


С поднасяне на цветя, изложба и премиера на филм отбеляза Школа "ИстОрика" при СУ "Петко Рачов Славейков" 80-тата годишнина от спасяването на българските евреи, която се чества на 10 март. Още сутринта група гимназисти, водени от директора на училището Милко Багдасаров и ръководителя на школата Димитър Димов, поднесе цветя пред паметната плоча в почит към еврейската общност в центъра на Кърджали. Младежите казват ясно и категорично: Никога повече! Те възпитават себе си, съучениците си и по-малките след тях в истинска толерантност и зачитане на всички хора.
Тази сутрин гимназистите подредиха в главното фоайе на училището изложба с постери и други материали, посветени на историческите събития отпреди 80 години, направени от тях самите. Експонатите са преминали през вътрешен кръг на оценка и само най-добрите ще бъдат поставени в рамките на изложбата. Тъй като са много, ще бъдат подменяни всеки ден, а самата изложба ще стои на мястото в рамките на една седмица.
Последва прожекция на филм в актовата зала на СУ "П. Р. Славейков", създаден от учениците от Школа "ИстОрика", посветен на една друга действителност, случила се не в България. Филмът разказва за действителен случай в Полша по онова време, когато момчета поляци, които са били съученици и приятели с момче евреин, впоследствие се налага да го убият. Те разсъждават много над това как е възможно довчерашни приятели да стигнат до там, че да посегнат на живота на другия, независимо какво се е случило в политически план и как е конюнктурата на събитията. Публиката определено бе впечатлена и затрогната от прекрасно направения филм. Това бе премиерата му. 
Филмът ще се излъчи и по време на 8-та Национална ученическа конференция по история, която славейковци организират с подкрепата на Община Кърджали и която ще се проведе от 17 до 19 март. Конференцията е посветена на 80-годишнината от спасяването на българските евреи.
Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ис
    Историк
    0 0
    16:43, 11 мар 2023
    А кога ще отбележите 29.12.1989 г. връщане имената на турците, 29.05.1989 Т. Ж. началото на етническата чистка
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини