Славейковци организират инициативи, посветени на спасяването на българските евреи

Днес е Денят на спасяването на българските евреи по време на Втората световна война

Школата по история „ИстОрика“ към СУ „Петко Рачов Славейков“-Кърджали, спечели за шести пореден път грант за 500 лева на The Olga Lengvel  Institute  for  Holocaust Studies and Human Rights /TOLI/.

Започна реализирането на дейностите, включени във финансирания проект. Днес гимназистите от Школа „ИстОрика“ заедно с директора на СУ „П. Р. Славейков“ Милко Багдасаров и ръководителя им Димитър Димов поднесоха цветя пред паметната плоча в Градската градина и мястото на синагогата в Кърджали. На 10 март 2022 г. се отбелязва тържествено 79-та годишнина от спасяването на българските евреи. Директорът Багдасаров благодари на своите ученици, че пазят паметта за тези събития. Изрази обаче съжаление, че Кърджали сякаш е забравил този паметник и липсва отбелязване на такива дати, които трябва да се помнят.

В проекта е включен и вече обявен конкурс за есета и постери, посветени както на темата за спасението, така и на темата „Холокост - никога повече“. Награждаването на победителите ще се състои на 18.03.2022 в Актовата зала на училище „П. Р. Славейков“.

На 13 март група ученици от школа „ИстОрика“  ще  посети  синагогата в Пловдив.

До средата на месец март славейковци ще гледат и филми, посветени както на спасяването на българските евреи, така и на 79-та годишнина от края на Втората световна война и освобождаването на евреите от лагерите на смъртта.

Нешка Шопова

                   

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ге
    Гетото Лом
    1 0
    14:21, 10 мар 2022
    Много си загрижен за украинци, евреи и др. А за турците? Дума няма от теб Багдасаров. За 29.12.1989 г. връщане имената на турците, мюсюлманите, за майчиния турски език в задължителната учебна програма, признаване на турско национално малцинство и т. н. Що е то?
    • Съ
      Съветник
      1 0
      16:08, 10 мар 2022
      Защото е съвременен, модерен еничар от братчедите на Цветелин Кънчев евророма
Последни новини