2 °C

Арменците в Кърджали отбелязаха Деня на майчиния език,нацията издига в култ буквите от азбуката

  Арменците в Кърджали отбелязаха Международния ден на майчиния език с беседа за създаването на азбуката и отстояването на християнската вяра.Кръстът и буквите са вплетени във всичко,което арменците правят.Арменската азбука образува молитва към бога.Самият език е едно вълшебство.Великият Байрон изучавал арменски език във Венеция бил категоричен,че единствения език който бог чува е арменския.Това сподели в беседата си пред кърджалийци в читалище „Обединение” Ани Кеворкян.Проявата бе организирана от почетното консулство на Армения в Пловдив и клуба на арменците в Кърджали „Севан”.Присъства почетния консул Ехиазар Узуниан.

  Денят на майчиния език 21 февруари съвпада с честването от арменската нация на канонизираните духовници загинали в голямата Аварайска битка с персите в отстояването на вярата през 451 г.

    Най голямото съкровище,което арменците имат е знанието и азбуката.Затова и авторът на азбуката Месроб Мащоц е почитан като светец.Той твори графичната система не през годините на на арменско могъщество през II-III в.,а през 405 г.сл.Хр.,когато Армения е отслабена.

  И до днес във всички форми на изкуството се вплита букви от азбуката.Това става дори в танца.

  Децата се чувстват истински арменци,когато се поклонят на гроба на Месроб Мащоц.За съжаление трудно е когато живееш далеч от земята си да поддържаш пламъка на националното чувство.За децата ни е все по-трудно да усвояват и пазят арменския език,каза още Ани Кеворкян.

  Тя посочи,че освен със знанието и азбуката си арменците се гордеят с това,че са първи приели християнството за държавна религия през 301 г.сл.Хр.Подложени на натиск от Персийската империя да променят вярата си те се вдигат на бунт и излизат на неравна битка.Това става през 451 г. и тя е известна като Аварайската битка.В нея 66 000 арменци се изправят срещу 300 000 перси.Наред с мъжете са жени и деца,както и духовенството.Арменците дават  1034 жертви,всички те са канонизирани.

  Арменците честват датата на Аварайската битка 26 май,като ден на духовна и морална победа над езичеството.

  Заедно с арменците на бойното поле се сражават и ванатските българи.Корените на приятелството между двата народа са много древни,свидетелства историята.

  Георги Кулов

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 17.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С ведрото си излъчване и положителна мисъл ще въздействате на околните и насочвате развитията в позитивна посока. За вас, както и за всички други е важно да живеете в спокойствие, за да се развивате и да творите пълноценно. Починете си, като потърсите приятни за тялото и душата ви занимания.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Въздържате се да поемате ангажименти днес и вероятно съвсем основателно. Много е възможно да се оставите в обятията на мързела. Използвайте пълноценно времето си за почивка. Въпреки, че у дома ви ще се намерят много изкушения, които да ви накарат да не излизате, не се поддавайте. Навън ви очаква вълнуваща среща.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Предприемате нова стъпка в професионален план, където се изявявате в нова за вас област. Считате, че имате достатъчно шансове за успех и наистина е така. От вас ще се изисква да довършвате всичко, с което се захванете и да не допускате вмешателство в решенията си. Най-добре работите с колега,представител на знаците Везни или Водолей.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Без да се поддавате на провокативни внушения ще следвате програмата си и всичко, което е във ваш интерес. Така ще организирате делата си, че да ги приключите с очакваните резултати, което е желанието и на съдружниците ви. Не прибързвайте в увлеченията си, дайте си време.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Заредени сте с добри очаквания и нищо от това, което предстои да се случи няма да ви изненада или обезкуражи. На път сте да постигнете краткосрочните си цели, целенасочените ви действия дават резултат. Финансови реализации и романтични вълнения за късметлиите. Някои от вас ще пътуват, като това може да бъде и в чужбина.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Романтични настроения ще има около вас и ще се радвате на споделен интерес от страна на човек, който силно ви вълнува. Мъжете от знака ще направят предложения и ще получат отговори, даващи им основание за добри, бъдещи, брачни отношения. Мислите ви ще са свързани най-често с предстоящи събития относно личния ви живот. Не загърбвайте текущите си задачи, защото от там се очаква да дойдат и средствата. Хранителните добавки ще ви помогнат да регулирате здравословни проблеми и ще внесат известно облекчение, но основната ви грижа за здравето си остава ваша. Радостни новини във връзка с подобряване състоянието на родители и близки, което ви е тревожело до сега. Целенасочените ви действия по отношение бъдещият ви дом, ще ви отведат по-скоро при него.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Като истински фокусници, ще промените нещата, които пречат на бизнеса ви и ще продължите уверено напред. Освобождаването от зависимости няма да спре до тук, има още от какво да се чистите. Очакванията ви са свързани с приключване на мащабен проект, но работата по него продължава.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не позволявайте на емоциите да определят отношението ви към работата, за да не се конфронтирате с колегите. Търпеливо следвайте целите си и ще ги постигнете по-бързо. Съдбата ще ви предложи добри възможности и от вас зависи да се възползвате навреме. Вести от чужбина.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Твърде емоционални сте днес и подхождате към всяко нещо от тази страна. Това може да ви създаде проблеми, особено с хора, които се смятат за по-сериозни. Съобразявайте се с всички около вас днес, за да не си създавате излишни неприятности. Очаква ви положително разрешение на личен въпрос, който значи много за вас. Радвате се на ценна покупка.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Заслугата ви за решаване на професионален проблем ще се отчете от колеги и ръководители. От това ще останете всички доволни, те, че могат да продължат, а вие, че сте оценени правилно. Всички ви начинания ще се толерират от съдбата. Не се ограничавайте, а проявете аналитичните си способности.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не приемайте ангажименти, които ви отклоняват от делата ви. Старайте се да обхванете повече от задачите си, за да ви остане време за развлечения вечерта. На дамите им предстои вълнуващо преживяване, което ще ги направи щастливи. Любовните тревоги ще отстъпят място на приятни настроения.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С интересни идеи, отнасящи се към бъдещата ви дейност ще започне седмицата за вас. Добре планираните ви ходове ще съдействат да постигнете по-скоро това, към което се стремите. Възможно е да има и напрежение около вас, но не си хабете нервите. В повечето случаи то е плод на въображението ви, отколкото на реални проблеми.
  17 яну 2021
  Последни новини