Ардино отбеляза Международния ден на майчиния език в условия на пандемия

За първи път Ардино отбеляза Международния ден на майчиния език – 21 февруари в условията на пандемия от Ковид-19  и без масови мероприятия.

Проявите, посветени на опазването на езиковото и културно многообразие по света, бяха с видеа, стихове, песни и танци. В празникасе включиха Детска вокална група „Славейче“ към НЧ „Родопска искра“ с ръководител Дамла Йорданова, Детски танцов състав към ЦПЛР-ОДК с ръководител Светлана Карамфилова. Ученици от кръжока по турски език към Центъра за подкрепа  на личностното развитие (ЦПЛР)-ОДК под ръководството на МефкюреЕмрула издекламираха стихове, посветени на майчиния език.

Кметът на община Ардино инж. Изет Шабан отправи приветствие по повод Международния ден на майчиния език – 21 февруари. „Изконно човешко право е изучаването на майчин турски език и на нас живеещите в община Ардино, за което ние полагаме усилия. От името на ръководството на Община Ардино Ви поздравявам най-сърдечно по случай 21 февруари –Международен ден на майчиния език.Нека заедно да обединим сили и енергия за изучаване, утвърждаване и опазване на майчиния турски език, като пълноправни граждани на Европейския съюз“, заяви инж. Изет Шабан. Той изрази възхищението си от таланта на децата, включени в празника.

Международният ден на майчиния език се отбелязва за пръв път през 2000 г. като всяка поредна година честването има различен акцент.

Всички видеа със стихове, песни, танци, посветени на Деня на майчиния език са публикувани на страницата на община Ардино във Фейсбук.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини