ДОСТ и НПСД в коалиция на изборите срещу ”сараите”

Партия "Демократи за отговорност, свобода и толерантност" (ДОСТ) и Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД) образуват коалиция - обединение ДОСТ.

Това обяви лидерът на ДОСТ Лютви Местан на пресконференция в БТА. 

Председателят на НПСД Орхан Исмаилов заяви, че коалицията ще се яви заедно на парламентарните избори през март. Досега партията му беше част от Реформаторския блок.

"Национална задача и мисия на обединението е "европейска демокрация без сараи". Магията на това обединение е в баланса на принципите на идентичността и на националната държава - единна и неделима", подчерта Местан. 

Той уточни, че ще се борят за гласа на всички български граждани, които споделят ценността евроатлантизъм, както и за гласовете на изселниците в Турция. 

"Чака ни много тежък, брутален сблъсък между политическата кауза и политическия терор. Ние смятаме, че идеите ще надделеят над репресиите", каза още Местан. 

По думите му през годините ДПС се е превърнала в образувание, заслужило метафората "сараи". 

"Днес това образувание разяжда демократичната тъкан на българското общество. Тази битка изглежда неравна, но ще бъде спечелена. Ние ще защитаваме смело светостта на идентичността ни - име, език, религия и култура, както и свещеността на границите на България", отбеляза бившият лидер на ДПС. 

Той допълни, че ще работят за активен стратегически диалог между България и Турция, тъй като Турция не може да е в образа на исторически архивраг на България, защото освен стратегически партньор в НАТО, тя е и стратегически ресурс за развитието на България.

От коалицията са уверени, че ще влязат в следващия парламент. 

"Парламентарната група на "Обединение ДОСТ" ще бъде нов демократичен ресурс, който ще работи за съхраняването и развитието на геостратегическия ценностен избор на България - да се развива като страна член на ЕС и НАТО", подчерта Местан. 

Той заяви, че в коалиционното споразумение е заложена равнопоставеност на двете партии и заедно ще вземат решения. 

Нашето послание е в думата "обединение", допълни Орхан Исмаилов, който в края на миналата година смени на поста Корман Исмаилов. По думите му коалицията е създадена на базата на принципи и по силата на желанието на структурите на двете партии по места. Той заяви, че в следващия парламент ще си сътрудничат с десните партии. 

Още в петък от Реформаторския блок заявиха, че от НПСД вече са им казали за намеренията си и определиха като неприемливо оставането им  в тяхното обединение. Говорителят на Блока Петър Москов изтъкна, че имта споразумение да нямат членове, бивши агенти на Държавна сигурност, а Местан е именно такъв.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Cc
    cCc
    0 -1
    17:58, 6 фев 2017
    Дошло време да се разбие феодалният монопол на ДПС, заложен в зората на българската демокрация,и поставайки си тази цел новото обединение.
  • 2
    Фе
    фенаси Керим
    0 0
    13:16, 7 фев 2017
    Фенаси Керим
Последни новини