Дале Али под ключ в Пловдивския затвор,пуснал слух,че се е преместил да живеве в града под тепетата

Александър Маринов Христов,известен в Кърджали като Дале Али е под ключ в Пловдивският затвор.Той е въведен за изпълнение начетири годишна ефективна присъда за опит за убийство на Емил Йосифов Христов-Малкия Роко.Това съобщиха за Кърджали бг вести от пресслужбата на Министерството на правосъдието.

Дале Али прекара първата си Новогодишна нощ зад решетки,след като бе арестуван на 23 декември 2016 г.В махалата се носи слух,че той просто се е преместил да живее в града под тепетата.

След шест години дела Темида отсъди окончателно:4 години затвор за Александър Маринов Христов-Дале Али за опит за убийство на Емил Йосифов Христов-Малкия Роко.Съдебната сага започна през 2010 г.Делото бе многократно отлагано и връщано на различни инстанции.То бе гледано два пъти от Окръжния съд в Кърджали,три пъти от Апелативния съд в Пловдив и 3 пъти от Върховния касационен съд.В края на краищата Върховните магистрати отсъдиха:4 години ефективна присъда и 40 000 лева обезщетение за неимуществени щети.

През шестте години адвокатите на Дале Али се опитваха да докажат,че става дума за хулиганство.Това бе прието и от Окръжния съд в Кърджали.Обратът настъпи през пролетта на миналата година в Апелативният съд в Пловдив. Магистратите излязоха с решението, с което присъдиха четири години затвор и 40 000лв. обезщетение.По време на заседанието Дале Али припадна.Бе извикана линейка и медицински екип, който му постави инжекция. Заседанието бе прекратено,докато подсъдимия се съвземе.Апелативният съд прекрати производството срещу покойния вече син на Дале Али-Тончо.

Синът на Александър Маринов Христов-Дале Али Тончо Александров сложи край на живота си в навечерието на подновеното дело за опит за убийство,което трябваше да се гледа в Апелативния съд. 

Историята започва на 14 април 2010 г. когато петнадесетина роми нападат с бухалки Малкия Роко зад сградата на ОКС в Кърджали. Повечето от нападателите са му познати и той не очаква агресия. Нанасят му удари по главата. Полицейския пост на Паспортна служба извиква автопатрул. Пристигналите служители на реда задържат двама от нападателите, колите им и бухалките като веществено доказателство. Самият Емил Йосифов Христов е откаран в кърджалийската болница, където са му извършени две животоспасяващи операции.  Пет дни е в кома.Шансовете му да „прескочи трапа” са били нищожни.

Вместо да останат в кауша, двамата задържани са освободени на следващия ден.  Районна прокуратура образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител за хулиганство.  След като Малкия Роко представя епикризата на неврохирурзите случаят е поет от Окръжна прокуратура от там започват досъдебно производство за опит за убийство.

  След като протака разследването повече от половин година Окръжна прокуратура предяви обвинение към Дале Али и синът му в опит за убийство. След това започна истинска съдебна сага. Основният обвиняем се разболя и дълго време заседанията бяха отлагани, заради отсъствието му. След всичко това,леката присъда бе очаквана от наблюдателите на делото.

  Окръжният съд оправда напълно Александър Маринов и синът му Тончо Маринов в обвиненията в опит за убийство, за които адвокатът на Малкия Роко искаше 17 години затвор. Оправдани бяха и техните съучастници Ф.М.М.,Ю.Х.Б.,В.М.М.,Вместо по 40 бона Дале Али и синът му са осъдени да платят на Малкия Роко по 10 000 лева.

 Окръжният съд в Кърджали обяви Александър Маринов Христов-Дале Али за хулиган,но отхвърли възможността той да е убиец.

Магистратите от Кърджали пожалиха Александър Маринов Христов-Дале Али и синът му Тончо Александров Маринов,като им дадоха условни присъди за нападението срещу Емил Йосифов Христов-Малкия Роко.При първият процес срещу двамата те получиха по две години затвор за нанасяне на средна телесна повреда.Малкият Роко обжалва пред Върховния касационен съд искайки тежки присъди за опит за убийство.Вместо това Дале Али и синът му се отърваха с по две години и половина условно при пет годишен изпитателен срок.Чак когато делото излезе от Кърджали Дале Али получи присъда за опит за убийство.

Справедливостта най-после възтържествува след няколко отлагания,сподели за Кърджали бг вести адвокатът на Малкия Роко Васил Василев.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини