Адвокатски почивки и нередовни призовки отложиха делото срещу Дале Али за опит за убийство

Малкия Роко и адвокат Василев след съдебното заседание

Адвокатски почивки и нередовни призовки отложиха ново дело среду Александър Маринов Христов-Дале Али и сина му Тончо Александров Христов за опит за убийство на Емил Йосифов Христов-Малкия Роко.

Както първи Кърджали бг вести писа делото за опита за убийство на Емил Йосифов Христов-Малкия Роко зацикли и започва отначало. Върховният касационен съд с решение 221 го  върна на първа инстанция. Нов съдебен състав от двама съдии и трима съдебни заседатели под председателството на шефа на Окръжния съд Георги Милушев гледа делото.

   Решението на въховните магистрати излезе, след като  жертвата Малкия Роко и неговия адвокат обжалваха присъдата пред Върховния касационен съд. Емил Йосифов Христов твърди,че срещу него е извършен опит за убийство и екзекуторите му трябва да получат до 17 години затвор,а не обвинението да бъде за нанасяне на средна телесна повреда,както го е квалифицирал Окръжния съд в Кърджали.

От решението на Върховния касационен съд става ясно също,че двама от членовете на съдебния състав в Кърджали са подписали присъдата с особено мнение.

Иначе казано,допуснато е особено съществено нарушение на процесуалните правила,тъй като присъдата не е постановена с необходимото и безпротиворечиво мнозинство,което очертава липсата на годен съдебен акт”,се казва в решението на върховните магистрати.

На днешното заседание съдът не даде ход на делото.Причината е,че на двама от съучастниците на Дале Али адвокатите са на почивка.Това са Елисавета Пенчева и Лазар Базлянков. Те са изпратили молби до съда делото да бъде отложено. Без защитници в съдебната зала влязоха основните подсъдими Дале Али и синът му Тончо.От вълнение на младия мъж му прилоша и съдът му позволи да изслуша решентието седнал.Двама от обвиняемите са в чужбина и призовките не са стигнали до тях.

Прокурор Георгиева поиска да не бъде даден ход на делото, тъй като двама от подсъдимите са без адвокати,двама са нередовно призовани и са в чужбина,а на двама отсъстват защитниците.Ход на делото не може да бъде даден за да не бъдат нарушени правата на защита на обвиняемите,подчерта прокурор Георгиева.Искането на прокуратурата бе подкрепено както от подсъдимите,така и от гражданския ищец Малкия Роко и неговия адвокат Васил Василев.

Съдия Георги Милушев не даде ход на делото.Той насрочи заседание на съда за 24 септември 2014 г. от 10,30 часа.Той се разпореди напусналите страната,да бъдат принудително доведени в съдебната зала.

Историята започва на 14 април 2010 г. когато петнадесетина роми нападат с бухалки Малкия Роко зад сградата на ОКС в Кърджали. Повечето от нападателите са му познати и той не очаква агресия. Нанасят му удари по главата. Полицейския пост на Паспортна служба извиква автопатрул. Пристигналите служители на реда задържат двама от нападателите, колите им и бухалките като веществено доказателство. Самият Емил Йосифов Христов е откаран в кърджалийската болница, където са му извършени две животоспасяващи операции.  Пет дни е в кома.Шансовете му да „прескочи трапа” са били нищожни. Прокуратурата поиска ефективни присъди за опит за убийство.

Ще припомним,че по решение на  Окръжния съд в Кърджали,потвърдено от Апелативния съд в Пловдив Александър Маринов Христов -Дале Али и синът му Тончо Александров Маринов трябва да търкат наровете в затвора в продължение на две години. Това постанови съдебен състав  с председател Деян Събев. Двамата трябва да лежат в кауша за това, че според магистратите са нанесли средна телесна повреда на Емил Йосифов Христов-Малкия Роко. Те са осъдени да му заплатят по десет хиляди лева обезщетение и по 350 лева разноски по делото.

Георги Кулов

 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини