Окръжният съд в Кърджали даде повторно ход на делото срещу Дале Али за опит за убийство

Малкия Роко

Окръжният съд в Кърджали даде ход на делото за втори пореден път срещу Александър Маринов Христов-Дале Али и синът му Тончо Александров Маринов по обвинение в опит за убийство на Емил Йосифов Христов-Малкия Роко.На заседанието на 14 октомври след две отлагания ,веднъж поради отпуск на адвокати,втори път поради отсъствие на свидетели,председателят на Окръжния съд Георги Милушев прецени,че може да стартира нов съдебен процес.Бяха разпитани няколко свидетели и бе изслушана съдебно-медицинска експертиза.

Делото за опита за убийство на Емил Йосифов Христов-Малкия Роко зацикли и започва отначало. Върховният касационен съд с решение 221 го  върна на първа инстанция.  Съдебният състав,който гледа делото в Окръжния съд на Кърджал е нов.

   Решението на въховните магистрати излиза, след като  жертвата Малкия Роко и неговия адвокат обжалваха присъдата пред Върховния касационен съд. Емил Йосифов Христов твърди,че срещу него е извършен опит за убийство и екзекуторите му трябва да получат до 17 години затвор,а не обвинението да бъде за нанасяне на средна телесна повреда,както го е квалифицирал Окръжния съд в Кърджали.

От решението на Върховния касационен съд става ясно също,че двама от членовете на съдебния състав в Кърджали са подписали присъдата с особено мнение.

„Иначе казано,допуснато е особено съществено нарушение на процесуалните правила,тъй като присъдата не е постановена с необходимото и безпротиворечиво мнозинство,което очертава липсата на годен съдебен акт”,се казва в решението на върховните магистрати.

Ще припомним,че по решение на  Окръжния съд в Кърджали,потвърдено от Апелативния съд в Пловдив Александър Маринов Христов -Дале Али и синът му Тончо Александров Маринов трябва да търкат наровете в затвора в продължение на две години. Това постанови съдебен състав  с председател Деян Събев. Двамата трябва да лежат в кауша за това, че според магистратите са нанесли средна телесна повреда на Емил Йосифов Христов-Малкия Роко. Те са осъдени да му заплатят по десет хиляди лева обезщетение и по 350 лева разноски по делото.

  Малкия Роко и неговият адвокат Васил Василев настояваха Дале Али и синът му да бъдат осъдени за опит за убийство.

Историята започва на 14 април т.г. когато петнадесетина роми нападат с бухалки Малкия Роко зад сградата на ОКС в Кърджали. Повечето от нападателите са му познати и той не очаква агресия. Нанасят му удари по главата. Полицейския пост на Паспортна служба извиква автопатрул. Пристигналите служители на реда задържат двама от нападателите, колите им и бухалките като веществено доказателство. Самият Емил Йосифов Христов е откаран в кърджалийската болница, където са му извършени две животоспасяващи операции.  Пет дни е в кома.Шансовете му да „прескочи трапа” са били нищожни.

Вместо да останат в кауша, двамата задържани са освободени на следващия ден.  Районна прокуратура образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител за хулиганство.  След като Малкия Роко представя епикризата на неврохирурзите случаят е поет от Окръжна прокуратура от там започват досъдебно производство за опит за убийство.

  След като протака разследването повече от половин година Окръжна прокуратура предяви обвинение към Дале Али и синът му в опит за убийство. След това започна истинска съдебна сага. Основният обвиняем се разболя и дълго време заседанията бяха отлагани, заради отсъствието му. След всичко това,леката присъда бе очаквана от наблюдателите на делото.

  Окръжният съд оправда напълно Александър Маринов и синът му Тончо Маринов в обвиненията в опит за обийство, за които адвокатът на Малкия Роко искаше 17 години затвор. Оправдани бяха и техните съучастници Ф.М.М.,Ю.Х.Б.,В.М.М.,Вместо по 40 бона Дале Али и синът му са осъдени да платят на Малкия Роко по 10 000 лева.Приспадат им се дните в ареста и под домашен арест. Отпадат исковете за по 7000 лева обезщетение и към тримата оправдани съучастници.

       Малкия Роко коментира решението на Върховния касационен съд така:Магистратите върнаха делото или защото колегите им в Кърджали са некомпетентни или защото са пристрастни.Това ще проличи в новия процес.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини