Кабинетът търси машини за гласуване, ще трябват 13 000

Министерският съвет има готовност да осигури всички необходими средства за машинно гласуване, каза вицепремиерът Стефан Янев.

Работна група към кабинета, която се занимава с организацията на предстоящите парламентарни избори на 26 март, проведе първото си заседание. 

Вероятно ще са необходими около 13 хиляди машини за гласуване, каза Янев, но не уточни дали те ще бъдат купувани или наемани. 

На всички въпроси, свързани с организацията на машинното гласуване и параметрите на обществената поръчка за тези машини ще ви отговорят от Централната избирателна комисия, каза Янев.

Машинно гласуване ще има и в чужбина, и от ЦИК са потвърдили днес, че могат да помогнат на Министерството на външните работи с логистиката и обучението на членовете на секционните избирателни комисии. 

Сертифицирането на машините за гласуване е задължително. Сега се търси наш държавен орган, които би могъл да го направи, ако това не е възможно, ще се ползва помощ от чужбина, допълни Янев. 

МВР, ДАНС, прокуратурата и другите държавни структури, ангажирани с изборите, работят така, че да не се допусне купуване на гласове на изборите, каза вицепремиерът. 
э На първото си заседание служебният кабинетът на Огнян Герджиков одобри разходите за предсрочните избори, които по първоначалните сметки щяха да струват близо 30 млн. лв.

От новата партия на Христо Иванов "Да, България" настояха за независим външен одит за машините за гласуване, както и по-скоро да се организира свикване на граждански борд за честни избори.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини