Фирмата, която ще доставя машините за гласуване, ги е поръчала още преди търга

Дружеството "Сиела Норма", което беше определено от Централната избирателна комисия (ЦИК) за изпълнител на обществената поръчка за доставка на машините за гласуване, е поръчало машините още преди началото на търга. Това заяви пред БНТ изпълнителният директор на фирмата Веселин Тодоров.

"Поръчали сме ги малко преди началото на търга, защото толкова машини не могат да бъдат произведени в такива кратки срокове. Такъв е животът, трябва да се рискува. Но в момента нямаме никаква сигурност, че ще подпишем крайният договор, защото не знаем дали някой няма да обжалва решението", каза Тодоров.

В поръчката участваха общо осем кандидати, но на финала на надпреварата останаха само двама от тях, които подадоха оферти - "Лекс.БГ" и "Сиела Норма". Предложенията се оказаха еднакви като стойност. При последвалите проведени преговори на Комисията по поръчката с тях, "Сиела Норма" е обявила, че ще намали с 1000 лева без ДДС цената. Поръчката е за закупуването на 9300 машини за гласуване, а прогнозната стойност е около 36 млн. лв. без ДДС за предстоящите парламентарни избори.

Двете дружества се свързват с адвокат Иван Тодоров. Той е краен собственик на "Сиела", но формално няма връзка със собствеността на "Лекс", които поддържат сайт за правни новини и поддържат най-голямата база нормативни актове със свободен достъп.

Веселин Тодоров каза още, че на 10 февруари трябва да дойдат първите машини, а между 3 март и 15 април - останалата част. Той добави, че на "Сиела Норма" е забранено да подменя машини в изборния ден, ако някоя от тях се повреди. Ще могат да се сменят само батерии или печатащото устройство.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Уй
    Уй
    0 0
    21:04, 7 яну 2021
    Намали са цената с 1000лв, тоест със 20% (36мл.лв / 9300 = 3800лв). И ако са си оставили 20-30 процента печалба, смятайте първоначално за каква лапачка става въпрос! На поне 40-50% са се надявали!
Последни новини