340 машини за гласуване се очаква да пристигнат в Кърджали,ще обучават членовете на СИК

340 машини за гласуване ще бъдат обезпечени за вота в Девети кърджалийски многомандатен избирателен район.Те ще бъдат разположени в секции с над 300 избиратели из цялата област. ЦИК ще организира транспортирането на машините съвместно с фирмата-доставчик , за да има възможност техниката да се монтира и да се направят необходимите тестове. Това съобщи  Петър Захариев, председател на Районната избирателна комисия.Захариев каза,че в момента няма график за доставката на машините.Те се очаква да са тук непосредствено преди вота.Необходимо е технологично време за обучението на секционните избори за работа с машините.Министерството на здравеопазването ще пусне инструкции,как членовете на СИК да работят при спазването на противоепидемични мерки.Районната избирателна комисия ще реши дали обучението ще стане присъствено или дистанционно,подчерта Петър Захариев.

По общини машините ще бъдат разпределени така: Ардино -25, Кърджали -141, Джебел – 30, Кирково – 48, Крумовград – 43, Момчилград -35 и Черноочене -18.

Гласоподавател, който е избрал да гласува с бюлетина за машинно гласуване, не може да гласува с хартиена бюлетина. Това предвиждат приети от Централната избирателна комисия условия и ред за машинното гласуване при произвеждане на изборите за народни представители на 4 април

За машинното гласуване се създава обща бюлетина върху сензорен дисплей, на която избирателят отбелязва по еднозначен начин своя вот. В секциите,  в които се произвежда машинно гласуване, избирателят, по свой избор, може да гласува или с хартиена бюлетина, или с бюлетина за машинно гласуване. Бюлетината се проектира по същия начин, както хартиената бюлетина, а ЦИК утвърждава нейния образец.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини