Бивш шеф на „Информационно обслужване“: Машините за гласуване са абсолютно сигурни

След като е генериран хешкод на устройствата не може да се направи нищо без да остане отпечатък

„Машините за гласуване са абсолютно сигурни. Ако има момент на несигурност, това винаги е бил човешкият фактор, това се видя и на първия тур на гласуване“. Това заяви бившият председател на Държавна агенция „Информационно обслужване“ Красимир Симонски в предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS. Повод за думите му е отмяната от ЦИК на възможността да гласуваме с машини на първия тур на местните избори след доклад от ДАНС, че зам.-министъра на електронното управление Михаил Стойнов е свалил данни на личния си телефон.

Той бе категоричен, че човешкият фактор може да доведе до подобни неразбирателства на всички тези неща. Имаме съчетание на технологии, обясни той.

Симонски даде пример с употребата на машини през 2021 г.  „Тогава въведохме и методология за проверка на машините, която се повтаря сега след 2 г., генерират се кодовете. Неразбирането на тънкостите в тази технология е сред причините за проблеми с машините“, каза той.

След като е генериран този хешкод не може да се направи нищо без да остане отпечатък. Машините могат да продължат да бъдат тествани – функционални тестове, обясни бившият председател на „Информационно обслужване“.

Има различни методи за гласуване с машини – дори ръчно попълване и бюлетината да се сканира. В България е избран метод за ръчно гласуване и машината директно да възпроизвежда бюлетина, поясни Симонски.

 

 

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини