Касиране на резултатите от изборите: Защо, кога и как е възможно

Все още не е известно колко жалби са подадени с искане за касиране на изборите, тъй като няма обобщена информация за административните съдилища. Във Върходния административен съд (ВАС), който в случая е втора инстанция по тези казуси, все още не е постъпило нито едно дело, тъй като продължават да текат срокове и жалбите се приемат в административните съдилища по райони.

Законът не предвижда възможност за касиране на резултатите от местните избори общо, изобщо и изцяло. За да се иска оспорване или т.нар. касиране на изборите важи правилото, че "нарушенията трябва да са толкова големи, че съществено да променят изборния резултат". Това оспорване може да стане само за отделни кметства или общини и може да се поиска от ограничен кръг заинтересовани страни, които са изрично посочени в Изборния кодекс.

Прокуратурата не е сред тези страни и няма законодателна възможност да поиска проверка на изборния резултат в конкретно населено място, дори и при съмнения за нарушения. От държавното обвинение обаче могат да започнат разследване за престъпление срещу политическите права на гражданите. Дори и такова разследване да започне и да бъде доказано, че е извършено престъпление, то не води до промяна на изборния резултат, а до наказание за конкретни извършители.

Гласоподавателите също нямат никакво правно основание да оспорят резултатите от изборите пред Върховния административен съд, дори и да имат съмнения в изборния процес.

Кой и кога може да оспори изборните резултати

Резултатът от местните избори може да бъде обжалван от всеки един от кандидатите и партията, коалицията или инициативния комитет, който го представлява, в срок от седем дни след обявяването на решението на съответната общинска избирателна комисия. Жалбата се подава в комисията, която в тридневен срок изпраща жалбата в съответния административен съд заедно с решението си. Съдът трябва да се произнесе за 14 дни, като в срок от седем дни решението му може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд, който също има 14 дни за решение.

Обжалването не спира встъпването в длъжност на новоизбрания кмет, освен ако съдът постанови друго, предвижда Изборният кодекс.

Съдът може да потвърди решението на общинската избирателна комисия за изборния резултат или да обяви избора за недействителен. Съдът се произнася по законността на решението на общинската избирателна комисия за резултата от изборите, като разглежда само обстоятелствата, посочени в жалбата. Той определя дали да има и повторно преброяване на бюлетините.

Когато съдът установи резултат, различен от този в протокола на общинската избирателна комисия поради допусната техническа грешка и грешка в пресмятането, отменя решението и връща книжата на съответната общинска избирателна комисия за обявяване на действителните резултати.

Когато съдът е обявил резултата от изборите за кмет за недействителен, се провежда нов избор,

Може ли да се иска касиране на резултатите от изборите в с. Малорад

Случаят с допълване на преференции в бюлетините във врачанското с. Малорад повдигна въпроса дали ще се стигне до касиране на резултата от изборите там и има ли основание за това. На видеокадри се вижда как председателя на секционната избирателна комисия допълва преференции в няколко бюлетини в полза на кандидат за общински съветник. Казусът стана по-изсветен в медиите като "Наши хора".

"Дневник" потърси за коментар преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова по темата с въпроси може ли да се стигне до касиране на изборите в с. Малорад заради заснетото на видеонаблюдението и кой би могъл да поиска да оспори резултата от вота.

"На кадрите виждаме само част от видеонаблюдението и трябва да се види дали има въздействие на бюлетините за кметове. Не знам дали в населеното място се избира кмет на кметство или кмет на община, но по отношение на това няма въздействие над бюлетините", обясни доц. Наталия Киселова и уточни, че видеозаписите не са признати като доказателство в процеса.

Тя посочи, че по отношение на листите за съветници се вижда, че има въздействие върху преференциите и в случая е предвидена наказателна отговорност за длъжностното лице или случая на председателя на секционната комисия, който допълва преференции. Междувременно прокуратурата съобщи, че е повдигнала обвинения на двама души по случая и те ще бъдат преследвани за престъпление против престъпление срещу политическите права на гражданите. Това разследване на прокуратурата обаче е срещу конкретни хора и за конкретни престъпления.

"Резултатите от изборите могат да бъдат оспорени по реда, определен в Изборния кодекс. Законодателят е предвидил ограничен кръг субекти, които могат да оспорят резултатите от изборите в конкретното населено място и прокуратурата не е сред тях - тя не може да поиска изключване или повторно броене на резултатите за общински съветници. Това могат да направят партии, коалиции и кандидати", обясни Киселова.

Според нея, ако се стигне до оспорване, най-вероятно е то да бъде поискано от кандидат за общински съветник, който е недоволен от това, че остава неизбран поради промяна в преференциите. На практика, дописването на преференции в бюлетините не променя действителните гласове за партиите - те не получават повече или по-малко действителни гласове и промени има само в листата и подреждането в съответната листа. По думите й, за да се стигне до касиране на изборните резултати в с. Малорад трябва така да са нарушени правилата, че да е променена подредбата на целия общински съвет.

"По принцип най-честите нарушения, поради които се иска касиране на вота, са промяна на квотата - броят на гласовете, които са необходими за един мандат. В парламентарните избори има праг от 4%, а тук, за да участва една партия или коалиция в разпределението на местата в общинския съвет, тя трябва да има толкова гласове колкото е цената на един мандат. В конкретния случай не сме свидетели на такова нарушение. Нарушение може да бъде гласове, които са действителни, да бъдат обявени за недействителни - например да е гласувано с преференция, но не е гласувано за партия. И на трето място най-типичното нарушение е действителни гласове да не бъдат отбелязани за съответния кандидат", изброи Киселова.

Тя посочи, че в случая със с. Малорад партиите нямат интерес да оспорват изборния резултат, защото гласовете, които постъпват за тях не са засегнати.

"Засегнати са вътрешните разпределения между кандидатите за съветници. Тук въпросът е дали тези гласове, които всъщност са отбелязани преференции от председателката на СИК, биха променили или са променили разпределението между кандидатите за общински съветници в съответната листа на партиите, в които са отбелязани. Ако тези преференции не са повлияли, съдът няма да обяви тези резултати за незаконосъобразни и няма да ги изключи от действителния брой гласове от съответната община", обясни още Киселова.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини