Прокуратурата ще обвини членове на секционна комисия в Малорад за подправяне на бюлетини

Прокуратура във Враца ще повдигне в сряда обвинение на двама членове на секционна избирателна комисия в с.Малорад заради подправяне на изборните резултати. Това съобщиха районният прокурор Камен Каменов и говорителят на Районна прокуратура и зам.-районен прокурор Емилиян Костов.

Става въпрос за жената, която се вижда на записа от видеонаблюдението в секцията, и за мъж, чийто глас се чува.

Случаят стана известен, след като в социалните мрежи се появи клип, на който се вижда как двамата се наговарят да дописват преференции след края на първия тур от местните избори в неделя.

Двамата ще бъдат задържани за 72 часа, след което ще бъде внесено искане за постоянна мярка „задържане под стража“ в Районен съд – Бяла Слатина. Ще получат и обвинение по чл.169 от Наказателния кодекс, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от една до пет години, каза Емилиян Костов.

Той каза, че в рамките на вчерашния ден са разпитани множество свидетели, в това число членове на секционната избирателна комисия, застъпници, кандидати за общински съветници. Приобщен към делото е записът от видеонаблюдението, назначена е лицево-идентификационна експертиза, както и експертиза на съдържанието на аудио-файловете.

От Районната прокуратура уточниха, че работата по случая продължава, ще се преценява степента на участие на други лица в извършване на престъплението, предстои установяване чрез видеозаписи и на всички, които са били в помещението, кой от тях е имал право да присъства, кой е отразен в протокола и кой не е.

След кратко обсъждане двамата, които ще бъдат обвинени, решават да "помогнат" на "Боби" (Боби Боянов), "Чичо Цено" (Цено Цоловски) и "Мартин" (Мартин Диловски).

Това са кандидати за общински съветници от "Възраждане", БСП, както и от местната коалиция "Съюз на демократичните сили", която включва СДС и ДПС. Само от тази секция Цоловски получава 50 преференции от общо 127. Те са му достатъчни, за да бъде избран за съветник.

В тази секция в с. Малорад обикновено най-много гласове получават ДПС и ГЕРБ. От протоколите от предишните избори се вижда, че броят на преференциите намалява, когато се гласува с машина и се увеличава при гласуване с хартия.

На местните избори през 2019 г., когато в с. Малорад се е гласувало само на хартия, от 303 гласа 116 са невалидни. От останалите 1/3 са с преференции, като мнозинството от тях са за представители на ГЕРБ и ДПС.

Тенденцията се повтаря и на парламентарните избори. През април 2021 г., когато в секцията се гласува смесено, с машини и с хартиени бюлетини, там са отчетени 190 валидни гласа. От тях 126 са преференциални, като всички са направени на хартиена бюлетина. Мнозинството от тях отново са за кандидати на ГЕРБ и ДПС.

Източник: https://www.svobodnaevropa.bg/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини