Рози вместо снежни топки по полицаите. Преглед на националния печат

„Новинар":Рози и карамфили вместо снежни топки на протеста. Вторият ден на гражданския протест пред сградата на Народното събрание вчера премина под засилени мерки за сигурност. На импровизирани пропускателни пунктове полицаите искаха личните карти на съмнителните младежи, които се присъединяваха към митинга, претърсваха ги и проверяваха чантите им.
Сред хората имаше и много деца под 18 години. В началото силите на реда ги пускаха, но по-късно решиха да връщат непълнолетните. Пред парламента се бяха събрали отново около 3000 души. Те хвърляха срещу полицаите рози и карамфили, вместо снежни топки, както стана в сряда. По време на протеста от ДСБ отново раздаваха лепенки „Серго върви си".
„Труд":Парламентът отговаря на протеста. Народното събрание на практика отговори на протестиращите отвън вчера, като обсъди поправки в законите за устройство на територията и на горите.
Първият предвижда ограничаване на реституцията на имоти, отредени за образователни нужди, вкл. в студентските градчета. А вторият - прекратяване на заменките на гори и земи от държавния фонд.
С промените в двата закона се възприемат 90 на сто от исканията на еколозите и на студентите, отправени пред шефа на Народното събрание Георги Пирински след протеста им на 19 декември, смятат депутати от мнозинството. Пирински и вчера изяви желание да се срещне с демонстрантите.
В кулоарите депутати от мнозинството обясняваха, че не са излезли при протестиращите, защото в напрегнатата обстановка не можело да има нормален диалог. Надявали се обаче "разумните да разберат, че исканията им са приети".
„Стандарт":Комшии дават рамо за газа. Южните ни съседи Гърция и Турция са готови да ни дадат рамо за преодоляване на газовата криза. Има договорка Атина да ни доставя по 2 млн. кубика газ дневно, съобщи икономическият министър Петър Димитров. Газотранспортната система на Гърция вече е свързана с тази на Турция, откъдето Атина има възможност да получава гориво и от Азербайджан, и от Русия - чрез "Син поток". Според министър Димитров преносът на синьо гориво може да стане по тръбата, която свързва Русия с Гърция през България.
Проблемът е, че тя е еднопосочна. За да потече газът към страната ни, е нужно да се изгради реверсивна компресорна станция. За това са необходими солидни средства и доста време, обясниха експерти. Количеството от 2 млн. кубика е едва една шеста от дневните нужди на страната, които са средно 12 млн. куб. м. Може да се доставя и втечнен газ на терминала Ревитуса край Атина, каза още Димитров. Той вече е провел разговори с колегите си от гръцката и турската страна, която също била готова да ни помогне. Според министъра в тръбата към Турция налягането било по-високо и ако се отвори кранът, ще получим газ с обратната тяга. "Ако някои се туткат, България в кратко време може да осигури алтернативни източници на газ", заяви министърът.
Ван Орден: Използвайте Чехия за отваряне на 3 и 4 блок, пише „Дума". България трябва и може да се възползва от факта, че кризата с руския газ възникна по време на Чешкото председателство на ЕС, което гледа изключително благосклонно на ядрената енергетика и на присъствието й в енергийния микс на Европа. Това е заявил евродепутатът и бивш докладчик за България по присъединяването Джефри ван Орден, цитиран от news.bg. Преди ден чешкият премиер Мирек Тополанек защити намеренията на Словакия и България за рестартиране на ядрените реактори в АЕЦ "Ясловске Бохунице" и АЕЦ "Козлодуй".
Джефри ван Орден е разговарял в Страсбург с българския евродепутат от ДПС проф. Владко Панайотов, като двамата са обсъдили възможните дипломатически пътища за постигане отварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй". Коментирани са били и институционалните препятствия, и за съюзниците им в очертаната обща задача.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини