Обвиняват 400 мигранти за размириците в лагера

Районна прокуратура - Харманли извършва разследване по започнало досъдебно производство срещу арестуваните снощи по Закона за МВР 400 мигранти при размириците в лагера в Харманли. Досъдебно производство е за хулиганство, съпроводено със съпротива срещу орган на властта и отличаващо се с изключителен цинизъм и дързост, и за унищожаване и повреждане на чуждо имущество, в случая на Държавната агенция на бежанците.

Разследването се ръководи от районния прокурор на Харманли – Маргарит Стоилов. Извършени са огледи и разпити на свидетели. Изяснява се и участието на всеки от задържаните в безредиците. Предстои и повдигане на обвинения.

Съдебно-медицинска експертиза пък ще установи характера на телесните увреждания на полицаите, които бяха ранени снощи.

Ще бъдат повдигнати и обвинения а нанасяне на телесна повреда на полицейски органи по хулигански подбуди.

В момента по разпореждане на районния прокурор Маргарит Стоилов се извършват допълнителни огледи, разпознавания по снимков материал, установяване на щетите.

Според доброволката Лидия Стакова обаче има много пострадали и сред бежанците. Снощи тя е поличила от близки хора сред чужденците в лагера снимки, в които се виждало окървавени части по тялото на пребиваващи в лагера, кръв има и по дюшеците и пода на стаите. На една от снимките се виждало и счупена полицейска палка.

Лидия Стайкова призова днес във Фейсбук профила си медиите и организициите, които се занимават с темата, да окажат натиск върху властите, за да бъдат допуснати в лагера, да разговарят с хората вътре, без присъствието на полиция. Тя апелира да не се допуска, заради участието на група хора в размириците, ненавистта да рефлектира върху всички хора в лагера.

"Цял ден днес получавам въпроси, хората ми се обаждат от лагера с едно питане: Какво ще стане с арестуваните, къде са те, оказва ли се помощ на пострадалите". Според нея, до ескалацията на напрежението снощи се е стигнало заради комплексни причини. Едната е затварянето на хората в лагера под ключ, като им е бил обяснено, че действията са заради пристигащите медицински екипи, които така и не са се появили цяла седмица. Друга важна причина е, че в центъра не се разполага с необходимия капацитете от преводачи, които да рязясняват правата на чужденците и условията за получаване на статути, да могат да изяснят и техните нужди пред българските власти. Освен това, напрежението се е нагнетявало и заради лепсата на достатъчно адекватна постоянна  медицинска грижа, както и заради абсолютната мизерия, при битовите условия. 

"Съгласна съм, че в лагера им много от т.нар. сингли, които търсят конфликт, но има и много хора които не са създавали проблеми, а те също са били поставени под ключ", коментира още доброволката.  Според Лидия Стайкова, сега най-важната е стъпката да се изгради диалог между Държавната агенция за бежанците, българските власти и чужденците, които пребивават на наша територия. " Според мен най-важната причина за ескалацията на напрежението  в легара в Харманли е липсата на комуникация.Тази стъпка ние като държава всъщност никога не сме я правили и сега вече е време да се седне на масата и да се проведе диалог. Само така ще се обере напрежението", смята Стайкова.

Заради позициите си, които изразява и в социалната мрежа, Лидия Стайкова от вчера е буквално разпъвана на кръст от  хора, които заклеюймават тотално страната ни да е техен приемник. На въпроса обаче защо го прави, доброволката отговаря простичко: Ако вас някои ви помоли за помощ, вие няма ли да откликнете, така съм възпитана.   

 Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Wa
    Wasp
    2 0
    17:51, 25 ное 2016
    Проблемът на Стайкова е че обича Пакистанско пърче да елиза във фурната и. За това толкова много реве да не ги изгонят.
Последни новини