Путин първо говори с Ердоган на срещата на Г-20

Глобалната икономика ще бъде доминираща тема на срещата на върха на Групата на 20-те индустриализирани и нововъзникващи пазарни икономики, която започва утре в източния китайски град Ханчжоу.

Срещата на президента на Турция Реджеп Ердоган с руския му колега Владимир Путин ще бъде първото мероприятие в програмата на Путин в китайския град Ханчжоу.

Очаква се руският лидер да дойде там в събота вечерта от Владивосток,съобщи Интерфакс. Турският и руският президент се договориха да се срещнат "на полетата" на срещата на върха на "Голямата двайсетка" в Китай, за да обсъдит как протича възстановавянето на двустранните отношения след сериозното охлаждане и последвалото извинение от турска страна за сваления над Сирия руски самолет.

Както съобщи по-рано пред журналисти помощникът на президента на Русия Юрий Ушаков, лидерите на двете страни се договорили за тази среща - втора за по-малко от месец, по време на неотдавнашен телефонен разговор. Путин се отправя към нея веднага след пристигането си в Ханчжоу.

"Планира се, преди всичко, да бъде обсъдено изпълнение на решението за поетапно възстановяване на руско-турското сътрудничнество, решено в хода на срещата на Върха в Санкт Петербург на 9 август", заяви представител на Кремъл.

Самият Путин потвърди, че има намерение да обсъди с Ердоган действията на Турция в Сирия, подчертавайки, че смята за недопустими каквито и да са стъпки, противоречащи на международното право.

"Що се отнася за действията на Турция, ние контактуваме с нашите турски партньори. Всичко, което противоречи на международното право, смятаме аз недопустимо", заяви Путин в интервю на международния информационен холдинг "Блумберг". При това той приветства заинтересоваността на турския си колега за пълното възстановяване на отношенията с Русия.

"Изхождаме от това, че Турция се извини за инцидента, който стана, за гибелта на нашите хора. Направи го пряко, без всякакви уговорки и ние ценим това", каза Путин. Той отбеляза, че в Москва и в Анкара има много съвпадащи си интереси и "в региона на Черно море, и в глобален план, и в региона на Близкия Изток".

На предстоящата среща на Г-20 се очаква проблемите, свързани с политиката и сигурността да определят тона на срещата. Сред тях са терористичните атаки в Европа, задаващите се президентски избори в САЩ и продължаващите кървави конфликти в Сирия и Ирак.

Сред обсъжданите теми са предвидени и климатичните промени, човешките права и битката срещу групировката "Ислямска държава".  Освен в рамките на срещата, тези въпроси ще бъдат повдигнати и в многобройните двустранни срещи между световните лидери, които започнаха да пристигат в Ханчжоу.

Там вече е президентът на САЩ Барак Обама. Най-вероятно това е последното пътуване на Обама в Азия като президент. Той се срещне с китайския президент Си Цзинпин. Очаква се двамата да обявят, че страните им официално стават част от Парижкото споразумение за борба с климатичните промени, насочено към намаляване на вредните емисии.

В китайския град вече са канадският премиер Джъстин Трюдо, генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, турският президент Реджеп Тайип Ердоган, италианският премиер Матео Ренци.

Малко по-рано държавната агенция Синхуа съобщи, че Китай ратифицира Парижкото споразумение за борба с климатичните промени. Преди Пекин 23 държави направиха това, но те отделят общо едва около процент от емисиите парникови газове в света.

Споразумението влиза в сила, след като бъде ратифицирано от най-малко 55 страни, които произвеждат 55 % от световното количество парникови газове. Китай отделя малко над 20 %, а Съединените щати /САЩ/, които също се готвят да ратифицират споразумението, около 18 %, отбелязва Ройтерс.

Страните от Г-20 държат над 80 процента от глобалното производство и там живее две трети от населението в света.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини