Турция и ЕС затоплят отношенията

Турция се е съгласила да продължи да прилага мигрантската сделка с Европейския съюз. Това обяви в Братислава върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и политиката на сигурността Федерика Могерини, цитирана от „Ройтерс”. Могерини допълни, че двете страни ще продължат да работят по въпроса за визовата либерализация.

„Продължава работата по всички споразумения, по които вече сме започнали работа в последния месец по конструктивен начин. Днес видяхме потвърждение от страна на Турция да се придържа към споразуменията, които имаме, по-специално по управлението на мигрантския поток, а от наша страна – по въпроса за визовата либерализация, който е отделен въпрос”, обясни Федерика Могерини пред журналисти.

От своя страна турският министър по въпросите на ЕС Йомер Челик заяви, че срещата му с външните министри на 28-те страни членки на блока е дала резултат в „много силен консенсус”, че те ще работят в много по-тясно сътрудничество, след като отношенията се влошили покрай опита за преврат в Анкара.

Той изрази силното разочарование на Турция заради първоначалната реакция на ЕС относно неуспешния опит за преврат в страната през юли.

„Като резултат от срещата, има много силен консенсус относно фокусирането върху положителен дневен ред и по-нататъшно засилване на сътрудничество между Турция и ЕС”, обясни той след срещата.

Челик посочи, че Анкара ще се придържа към споразумението за мигрантите, но ситуацията със сигурността означава, че не е реалистично да се очаква турското правителство да облекчи антитерористичните си закони сега, каквото изискване има ЕС, за да гарантира безвизово пътуване за турските граждани.

Въпреки това той не изключи, че това може да бъде направено в бъдеще и допълни, че Анкара е готова за разговори по тази тема със Съвета на Европа и Европейския орган по човешките права, чиито член е Турция.

След срещата в Братислава германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер обяви, че турският му колега Мевлют Чавушоглу следващата седмица ще пътува до Страсбург, за да обсъди със Съвета на Европа ситуацията след опита за преврат в Турция. Анкара била готова да сътрудничи на съвета, за да се гарантира, че съдебните дела срещу замесените в опита за преврат, ще са максимално обективни и прозрачни. 

Щайнмайер допълни, че Германия стои до Турция след опита за преврат и уважава турския народ, който излезе, за да го потуши. Щайнмайер призна, че в германските изявления вероятно е липсвала съпричастността, която Анкара е очаквала.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини