„Този кой е?" Как Z-каналите обсъждат смяната на Сергей Шойгу с Андрей Белоусов

Владимир Путин отстрани министъра на отбраната Сергей Шойгу. За поста е предложен бившият вицепремиер и съветник на Путин по икономическата политика Андрей Белоусов. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обясни това решение с факта, че икономиката на силовия блок трябва да бъде интегрирана в икономиката на страната. Според него под ръководството на цивилен служител Министерството на отбраната трябва да стане отворено за иновации и въвеждане на „напредничави идеи“.

Руските „военни кореспонденти“ и Z-канали реагираха предпазливо: повечето от тях се опитват да намерят преимуществата в назначаването на непознат кандидат от икономическата сфера, докато Шойгу, който оглавяваше министерството през последните 12 години и беше преместен на поста секретар на Съвета за сигурност, почти не се споменава. Независимият сайт „Медуза“ е събрал основните реакции на провоенните канали и блогъри, които публикуваме със същкращения.


Юрий Котенок, „военен кореспондент“, пише:

„Белоусов ще извърши одит на целия финансово-икономически блок на Министерството на отбраната. Той разбира това повече от всичко. Професионален икономист от най-високо ниво. Държавник. Белоусов е номинална фигура във военната йерархия. Засилва се ролята на В. Герасимов, началник на Генералния щаб на руските въоръжени сили. Но системата ще бъде балансирана от нови заместници на министъра на отбраната. И тогава всичко ще бъде ясно."

Fighterbomber (Телеграм канал, близък до руските въоръжени сили):

„Върховният предлага да се назначи Белоусов на поста министър на отбраната на Русия. Имам само един въпрос. Кой е този?"

Михаил Звинчук, Телеграм- канал Рибар:

„На практика назначаването на Белоусов за министър на отбраната означава начало на мащабна ревизия и преструктуриране на всички финансови модели в отбранителното ведомство.... В условията на силно ограничено време Белоусов определено ще предпочете не слайд доклади, а две екселски таблици на 1 лист хартия с два икономически варианта. И той ще вземе решение въз основа на тази таблица, защото умее да смята. Белоусов е човек, който винаги е имал собствена гледна точка за много неща, макар и непопулярна. Вероятно точно от това се нуждае днес руското отбранително ведомство."


Кирил Федоров, провоенен блогер:


„Задачата на Андрей Белоусов не е да се бие или да прави нещо в тила, а да осигури победата икономически. Икономиката е това, което печели войната. Сега той има кредит на доверие и възможност да оправдае този кредит. Има възможност за рационализиране на разходите в Министерството на отбраната. Може би човек, който знае как да брои, може да го направи по-добре от преди. Може би предишният шеф беше по-подходящ за мирно време, където беше необходимо красиво да се провеждат паради, където беше необходимо да се демонстрира ограниченият, но красив контингент в Сирия. А сега може би ни трябва човек, който може да ни поведе към онази съвсем отечествена тотална война, така че всичко да е за фронта и за победата."


Военен информатор, провоенен телеграм-канал:

„В условията на специална операция, която отдавна се е превърнала в дълга война на изтощение, назначаването на човек от икономиката има пряк практически смисъл. Един армейски „дубльор“ на такава позиция, който не е видял нищо в живота извън казармата и полигона, няма да помогне за победата, по-скоро напротив. Сега можем само да пожелаем успех на новия министър на отбраната и да отправим пожелание сегашната порочна система да бъде поне частично променена и модернизирана в съответствие с актуалните предизвикателства.

Изпращайки Сергей Шойгу от поста министър на отбраната, който той заемаше без прекъсване през последните единадесет години и половина, бихме искали да кажем много неща, но нека кажем основното - Шойгу се провали на най-важния си житейски изпит -специалната операция в Украйна."

Дмитрий Селезнев, провоенен телеграм-канал „Двама майори“:


„През 2023 г. Белоусов предложи едрият бизнес да направи „доброволна вноска“ от печалбите си. Наистина, за какви печалби може да става дума по време на война?
Тоест, ако се съди по тези изказвания, Белоусов е в полза на справедливостта, което няма как да не ни направи впечатление. А ако се съди по дългогодишния му престой във висшите политически кръгове, в областта на икономиката той е изпълнявал контролни функции със санкцията на самия президент. Новото назначение на президентско доверено лице от друга структура ще разбие закостенялата система от корупционни връзки в Министерството на отбраната, която, ако се съди по неотдавнашния арест на заместник-министър Иванов, е налице. И е очевидно, че подобна реорганизация е насочена към укрепване на икономическия компонент на военния блок."

Сергей Колясников, провоенен блогърр, телеграм-канал Zergulio

„Не всички разбират, че длъжността министър на отбраната е по-скоро политика и икономика. Това наистина е вярно. Ето защо тук идеално ще се впише силният икономист и държавник Андрей Ремович Белоусов. Нека го кажем направо: назначението е разстрел. Във воюваща страна повече от 50 000 офицери все още са лишени от жилища, опашката от 2016 г. не е затворена, а в цяла Русия, в големите градове, цели жилищни райони за военните гният. А в Министерството на отбраната не само Тимур Иванов се изфука, там има и по-интересни и значими личности. В лош смисъл. ..Мога само да му пожелая успех, защото сега ще започне да гребе такива авгиеви обори, че дори Херкулес би се о.рал."

 

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини