Как и Нидерландия зави надясно

Той е против миграцията и против исляма, обявява, че грижата за нидерландците отново ще стане приоритетна и пледира за депортиране на бежанци. Десният популист Герт Вилдерс съставя правителството в Нидерландия.

Десният популист Герт Вилдерс постигна в Нидерландия това, за което дяснопопулистката „Алтернатива за Германия“ само си мечтае: Вилдерс успя да сформира коалиция с две десни и една либерална партия и за първи път ще поеме управлението на страната.

Евроскептична и ксенофобска програма

Вилдерс влезе в националния парламент преди 18 години. Официално неговата „Партия на свободата“ (PVV) има само един член: той самият. Всички други в тази партия формално са безпартийни и се подбират от самия Вилдерс сред поддръжниците му. Въпреки многото неуспехи, през годините той успя да популяризира своята евроскептична и ксенофобска програма, а сега постигна и целта си: на изборите преди шест месеца PVV на Вилдерс събра почти 24% от гласовете и стана първа политическа сила.

Той обаче трябваше да се откаже от претенциите си да стане и министър-председател. Това щеше да означава твърде голям компромис за коалиционните му партньори, особено за дяснолибералната Народна партия за свобода и демокрация (VVD) на досегашния министър-председател Марк Рюте.

Четирите коалиционни партии се споразумяха да съставят правителство, състоящо се от партийни политици, експерти и технократи. Все още не е ясно кой ще бъде назначен на ключовия пост министър-председател. Фракциите в двете камари на парламента в Хага тепърва трябва да решат въпроса за персоналния състав на правителството.

„Най-строгата политика за предоставяне на убежище в Европа"

Правителствената програма, която ще изпълнява дяснопопулистката коалиция, предвижда строги мерки срещу миграцията. „Нидерландия трябва да е сред страните членки на ЕС с най-строги правила за прием на мигранти в Европа“, се казва в коалиционното споразумение. Според коалиционните партньори предстои радикален обрат в политиката за предоставяне на убежище и миграция, а броят на пристигащите трябва да намалее рязко.

„Ще имаме най-строгата политика за предоставяне на убежище досега“, обяви лидерът на партията Вилдерс в сряда вечерта. А във връзка с обвиненията, че имигрантите получават твърде много социални помощи, той заяви, че хората без разрешение за пребиваване трябва да бъдат депортирани насила. „Грижата за нидерландците трябва отново да е на първо място“, каза той.

Министър-председателят Марк Рюте от Народната партия за свобода и демокрация не успя да затегне миграционната политика през 2023 г. Тогавашната консервативно-либерална коалиция не пожела да ограничи правата на разделени семейства. Миналата година около 70 000 души са подали молба за убежище в Нидерландия - почти колкото през 2015 г., когато беше пикът на бежанската вълна към ЕС.

Вилдерс и ислямът

В миналото Герт Вилдерс се профилира като отявлен критик на исляма, включително и в международен план. Снимаше се в антиислямски видеоклипове и дори се обяви за налагането на данък върху носенето на забрадки. Според него ислямът не е религия, а политическа програма. Но по време на на коалиционните преговори той загърби тази тема изцяло. „Няма да говорим за Корана, джамиите и ислямските училища“, обяви Вилдерс, проявявайки необичайно разбиране.

Новата коалиция в Нидерландия има какво да предложи и на водачите на моторни превозни средства. Ограничението на скоростта по магистралите от 100 км/час през деня ще бъде увеличено на 130 км/час. Фермерите пък ще бъдат разтоварени от някои екологични разпоредби. Обществената телевизия ще трябва да прави икономии, а в държавната администрация ще има съкращения.
Демонстрация в Амстердам срещу изборните резултати и победата на Вилдерс Демонстрация в Амстердам срещу изборните резултати и победата на Вилдерс

Демонстрация в Амстердам срещу изборните резултати и победата на ВилдерсСнимка: Ramon van Flymen/IMAGO/ANP

Дясното правителство на Вилдерс иска да инвестира в жилищно строителство и в изграждането на две атомни електроцентрали. Референдумът за излизане на Нидерландия от ЕС, за който първоначално настояваше партията му PVV, не е включен в коалиционния документ, но новото правителство със сигурност ще има по-критичен поглед върху интеграцията на ЕС и разширяването му със страни от Западните Балкани. Нидерландия е третият по големина нетен платец в хазната на Европейския съюз след Германия и Франция.

Следваща цел: Европа

С ново национално правителство зад гърба си Герт Вилдерс може да се включи в кампанията за европейските избори още по-енергично. Според социологическите проучвания неговата партия вече води в социологическите анкети в Нидерландия преди европейските избори с около 22% от гласовете. Така Вилдерс може да разчита на седем от полагащите се на Нидерландия 31 места в Европейския парламент.

Досега партията на Вилдерс не беше представена в Европарламента. След тези избори неговата PVV се очаква да се присъедини към крайнодясната група „Идентичност и демокрация“ (ИД), в която влизат още дългогодишният съюзник на Вилдерс Марин льо Пен с „Национален сбор“ от Франция, дяснопопулистката „Австрийска партия на свободата“ и германската „Алтернатива за Германия“. И четирите партии водят в социологическите проучвания за европейските избори в своите страни. Те отхвърлят твърдата линия на Европейския съюз срещу Русия и подкрепят по-приятелски курс спрямо Китай.

Политически експеримент

Новият „Кабинет на надеждата“, както го наричат четирите коалиционни партии, е политически експеримент дори за Нидерландия, която е свикнала с коалициите. В програмите на новия десен алианс има множество точки, по които няма съгласие и които предвещават бъдещи кризи. На управляващите ще се налага да работят с плаващи мнозинства в парламента.

Нидерландският вестник „De Volkskrant“ коментира по този повод следното: „Много ще зависи от лидерските качества на бъдещия министър-председател, който ще трябва да състави работещ кабинет. Ако успее, това ще бъде уникален случай в историята на парламентаризма в Нидерландия. Ако не успее, ще трябва да се отиде на нови избори."

Нови избори обаче биха били крайно неприемливи за тримата по-малки коалиционни партньори, тъй като техният рейтинг е спаднал още повече. Единствено популярността на Герт Вилдерс продължава да расте. Ако тази неделя се проведат нови избори, 31% от нидерландците биха гласували за неговата партия.

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини