Стажантските програми на Дънди отварят нови хоризонти за развитие

    „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД започна интервюта с кандидатите за лятната стажантска програма. Студенти, завършили втори курс, и ученици, навършили 18 години от двете гимназии в Крумовград, ще имат възможност да открият за себе си нови хоризонти за развитие.

    Лятната стажантска програма се провежда в периода юли – септември и е отлична възможност за придобиване на практически опит и нови знания в реална бизнес среда.

    За платения летен стаж в Дънди ще имат възможност да се класират тринадесет студенти от различни специалности. За първи път тази година шанс за работа през лятната ваканция се дава и на двама ученици от местните гимназии – СОУ „Васил Левски“ и ПГТ „Христо Смирненски“, които ще имат възможност да се обучават и да развиват уменията си в администрацията на дружеството в Крумовград.

    С оглед на разнообразните позиции, които отделите в дружеството предлагат,стажът ще се провежда на територията на предприятиятa в Крумовград и в Челопеч. За студентите от Крумовград, които ще стажуват в Челопеч, се осигурява настаняване в общежитието на дружеството. За периода на стажа дружеството допълнително заплаща ваучери за храна.

    Стажантските програма в Крумовград предлагат възможности за стаж в отдел „Опазване на околната среда“, отдел „Работа с обществеността“, отдел „Проучвателни дейности“, отдел „Интегрирани системи за управление”.Стажантската програма в Челопеч предлага стаж в Технически служби  – Геология, Експлоатационно проучване, Електро и КИП и А поддръжка, Безопасност и здраве при работа, Опазване на околната среда и Информационни технологии.

     По повод на стажантските програми в Дънди разговаряме с Любомир Хайнов,директор „Поддръжка“ в „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД и бъдещ Производствен директор на „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД.

    Любомир Хайнов е роден през 1975 г. в град Златица и до днес живее в родния си град. На 20-годишна възраст започва работа в рудника в Челопеч като шлосер в Обогатителен корпус. През 1997 г. е повишен на длъжност „Началник смяна” в Обогатителен корпус, а след това продължава да се развива като механик в Обогатителен корпус. През 2006 г. поема механоподдръжката в Обогатителната фабрика, а през 2009 г. и цялата поддръжка. За 15-те години Любомир извървява дълъг път в областта на поддръжката в Обогатителната фабрика и участва във всички промени през този период. В началото на 2011 г. е назначен за Директор „Преработка на руда” в „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД, а от 2013 г. е Директор „Поддръжка“. Любомир Хайнов ще бъде Производствен директор в „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД, когато започне добивът и преработката на руда в участък Ада тепе на находище Хан Крум.

    – Г-н Хайнов, Дънди за поредна година обяви своите стажантски програми за летен стаж в различните отдели на фирмата. Кое е най-важно да знаят кандидатите?

    – Дънди има вече дългогодишен опит в тези стажантски програми и мога със сигурност да твърдя, че те са двупосочно полезни – както за самите студенти, така и за фирмата. За нас като работодатели най-важна е мотивацията на тези млади хора, които правят първите си стъпки в реална работна среда. Ако един млад човек е тръгнал с нужната мотивация и желание за развитие, ние като компания сме готови да му помогнем по този път.

    – Казахте, че имате дългогодишен опит, какво показва той?

    – Нека споделя мои лични впечатления от последните години. В началото младите хора наистина тръгват със съзнанието за няколко месеца работа. Идвайки тук, това мислене започва да се променя и в края на стажа си един голям процент от тях вече са заявили желанието си да продължат отношенията си с Дънди, било то за още един летен стаж или като работещи във фирмата.

    – Има ли днес в Дънди хора, които са започнали първите си стъпки във фирмата като стажанти?

    – Ето тук е реалната полза от стажа. Започвайки работа в Дънди, в реална работна среда, тези млади хора си дават истинския отговор на въпроса дали това е тяхното място, тяхната професия. Ако това е така, те се отварят и буквално попиват опита на колегите, а после се връщат и се състезават, за да останат на работа в Дънди. Днес има много служители на Дънди, които са започнали именно от стажа, а са достигнали вече нива на отговорност в ръководството.

    – Обявили сте стажантски програми, които ще се провеждат на територията на дружеството и в Челопеч, и в Крумовград.

    – Да, така е. Добри и обучени работници трябват навсякъде. Бих казал, че Крумовград има своите предимства, защото благодарение на обучението и опита на служителите в Челопеч, крумовградското предприятие прави първите си крачки с голяма увереност. То ползва всички иновативни технически решения, разработени в Челопеч, основата на организацията на труда и управление, и обучени хора в реална работна среда на рудника в Челопеч. Това са предпоставки за бързо и устремено развитие, с ускорени темпове, каквито са нужни именно на младите хора. В момента в дружеството в Челопеч работят около двайсетина души от Крумовград. Някои от тях са останали на работа след стажантската програма. Това е едно добро начало в кариерата за тях, както и добра подготовка за бъдещата дейност на дружеството в родния им край.

     – Каква е ползата за самата фирма?

    – Хората в едно предприятие са от първостепенно значение. Дори да имаш най-добрата база, най-добрата техника и технология, ако хората не са налице, няма как да се постигне очакваният успех и затова тези стажантски програми са много важни за нас. Попадайки в работна среда, младежите имат възможност да покажат умения, знания и интерес. Така както те правят своята личностна оценка в реална работна среда, така и фирмата прави тази оценка за тях, а този двоен поглед предполага обективност.

    – Какво не толерирате?

    – Симулирането на работа. При нас думата работа има реални измерения.

    – Хващам се за вашето виждане за реалност. Всъщност как се случва тя, реалността, в стажантските програми?

     –  Представете си го така – младият човек се посреща на портала, още там го хващаме здраво за ръка и през цялото време на стажа го държим здраво за ръка. Стажантите имат своите ръководители, които по време на стажа им ги насочват. Когато трябва, ги подръпват напред, за да добият кураж и да прескочат препятствията, когато се справят, ги потупват по рамото, когато трябва, показват правилната посока и всичко това, без да пускат ръката на стажанта. Ето така работи нашата система и може да е нескромно, но ще кажа, че заради тези отношения, изградени между служителите, които отново ще подчертая са реални в Дънди, нашите директори печелят призови места, а дружествата ни са желан работодател. Да не забравяме, че по-рано тази година Дънди Прешъс Металс с дружествата си в Челопеч и Крумовград бе обявена за национален победител в Европейските бизнес награди за 2015/2016 г. в категория Работодател на годината.

     – Стажантските програми са в различни отдели, в около десетина направления, има ли хоризонт за тези стажанти?

     – В Дънди текучеството на работна ръка е малко, но фирмата непрекъснато се развива и това създава нови работни места. Тъй като предприятието ще работи в община Крумовград, фирмата насочва търсенето си на кадри най-вече към местното население и, разбира се, тези хора трябва да бъдат обучени в различни направления. Стажантските програми са едно добро начало.

     В отдела, който аз ръководя, имам преки наблюдения върху стажанти, които са крумовградчани. Днес те са служители на „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД, а нивото, на което се развиват, определено им отваря хоризонти. Така всеки отдел има своето развитие и се захранва с млади и знаещи хора.

     Ето „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД тепърва ще се развива. Специалисти от всички области ще са необходими и ако те са вече обучени, минали са през стажантските ни програми, ще могат да хванат ръката на другия и да го поведат напред. Въпреки че в Крумовград към момента нямаме многоброен персонал, вече две момичета от стажантските програми – Елица и Джанан, постъпиха на работа при нас. Много са добрите примери, впечатлен съм от подготовката и амбициозността на стажантите от Крумовград – те имат познания, желание за реализация, а най- хубавото е, че искат да останат в родния си град.

     – С какви думи бихте искали да завършите това интервю?

    – С думата „Работа“. Кандидатите трябва да знаят, че социалните условия и заплащането са добри, но стажът им наистина ще е работен. За сериозните кандидати това е възможност, която според нас те самите търсят.

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини