Признание за смелостта и насърчаване на предприемачеството

Плакети и сертификати за бенефициентите, получили финансиране от Фонда за микро, малък и среден бизнес в община Крумовград.

За пети път, вече по традиция, на 31 януари, се проведе официалното годишно събитие на Сдружение „Фонд за подкрепа и насърчаване на микро, малък и среден бизнес в община Крумовград. В конферентната зала на община Крумовград бяха раздадени сертификати и плакети на предприемачите, получили финансиране от Фонда през изминалата 2023 година.

Официалното събитие събра на едно място представители на „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД – инж. Любомир Хайнов, генерален мениджър на компанията, Ирена Цакова, директор Разрешителни и правни дейности и член на Управителния съвет на Фонда, Веселин Колов, юрисконсулт и член на Управителния съвет на Фонда, Джанан Салиф, специалист „Корпоративна социална отговорност, представители на община Крумовград в лицето на г-жа Себихан Мехмед, кмет на общината, Метин Байрамали, председател на Общински съвет Крумовград, Абедин Хаджимехмед, заместник – кмет и членове на УСна Фонда, представители на местни медии и най-важните гости – всички бенефициенти, получили финансиране през изминалата 2023 г.

„От името на фонда изказвам благодарност към учредителите и членовете на Управителния съвет на Фонда, партньорите ни от ОББ, техническите консултанти от „Смарт А Груп“ и най-вече към предприемчивите хора от община Крумовград. Гордеем се с общо 145 работни места, които са открити за петте години, в които Фонда функционира.

За изминалата година във Фонда са постъпили 32 проекта и са одобрени за финансиране 15 проекта на обща стойност 1 144 338 лв. „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД е отпуснала 629 385 лв. Най-радващо е, че 31% от общо подкрепените проекти са стартиращи бизнеси. Проектите са разкрили нови 17 работни места в областите земеделие и животновъдство, производство, здравеопазване.“ – отбеляза Красен Кискинов, председател на Управителния съвет на Фонда.

От името на община Крумовград, кметът г-жа Себихан Мехмед изрази удовлетворението си от желанието и смелостта на предприемачите, дори и в трудни времена, да реализират и разширяват бизнеса си.

„Миналата година посетихме всички бизнеси и всеки от тях ме направи искрено щастлива. Радвам се, че през 2015 г. подписахме Меморандум за разбирателство с „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ и оттогава реализираме с постоянство дейността на Фонда.“ – сподели г-жа Мехмед.

След словото на г-жа Мехмединж. Любомир Хайнов увери, че компанията ще продължи да подкрепя и осигурява финанси в обещания размер.

Всички присъстващи в залата затаиха дъх, преминавайки към кулминацията на събитието – най-вълнуващата и дългоочаквана част. Любомир Хайнов и г-жа Себихан Мехмед връчиха сертификатите и плакетите на присъстващите бенефициенти като признание на първо място за предприемаческия дух, който имат, както и за постигнатите успехи през годината. Към всички бяха отправени пожелания за берекет.

За изминалата година финансираните проекти са 14 на брой, като общата им стойност е 629 385 лв., а новите работни места са 17. Сред финансираните проекти са закупуване на техника и модернизиране на селскостопански дейности, разкриване на индивидуална практика – кабинет по акушерство и гинекология, изграждане на автосервиз, оборудване на стоматологичен кабинет.

Списък на проектите, които получиха финансиране от Фонда през 2023 година:

ЗП Адем Сюлейман Хюсню, проект за модернизиране на стопанството на ЗП Адем Хюсню в с. Красино, община Крумовград, етап 2;
ЗП Мюмюн Бекир Халилефенди, проект за закупуване на трактор с челен товарач и оранжерия за дейността ЗП Мюмюн Бекир Халилефенди;
„СЕРВИЗА НА МОНЧО“ ЕООД, проект за закупуване на оборудване за автосервиз;
„Пчеличка-2015“ ООД, проект за разширяване дейността на фирмата, чрез закупуване на необходимото оборудване, обзавеждане и техника за отваряне на заведение за хранене с летен бар;
„Орхан-75“ ООД, проект за доставка на оборудване, обзавеждане и техника за заведение;
ЗП Неждет Юзеир, проект за закупуване на трактор с фреза и оранжерия;
„АИПСМПАГ Д-Р КАТЕРИНА ИВАНОВА“ ЕООД, проект за разкриване на амбулатория за индивидуална практика за специализирана медицинска помощ по акушерство и гинекология;
„СУТЕКС ТРЕЙД“ ООД, проект за увеличаване на производствения капацитет;
„БИМЕН“ ЕООД, проект за закупуване на ново обзавеждане и оборудване;
ЗП Шинка Ирикова, проект за закупуване и доставка на оранжерии и контейнер;
ЕТ „АКЪН АЙЛИН – АЙДУАН ЮСЕИН“, проект за изграждане на модерен автосервиз;
ЗП Цветана Михайлова, проект за оранжерийно производство на зеленчуци;
„ДЕНТИС Д-Р ФЕИМ ФЕРАД АМБУЛАТОРИЯ ЗА ИНДИВИДУАЛНА ПРАКТИКА ЗА ПЪРВИЧНА ПОМОЩ ПО ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА“ ЕООД, проект за доставка и монтаж на ново оборудване на стоматологичен кабинет;
ЗП Бирол Алимолла, проект за модернизиране на стопанството на ЗП Бирол Алимолла в с. Вранско, община Крумовград.

Фондът стартира официално през 2019 г. по съвместна инициатива на „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ и община Крумовград и в изпълнение на поетите ангажименти по Меморандум за разбирателство. „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД осигури грант от 5 млн. долара, а банката партньор „Кей Би Си Банк“ отпусна същата сума под формата на кредит с преференциални условия. Всички микро, малки и средни предприятия, които ще участват във Фонда трябва да са надлежно регистрирани по българското законодателство и притежаващи всички необходими разрешителни и документи, необходими за осъществяване на съответната дейност и да осъществят дейността си в съответствие със стандартите за здраве и безопасност и екологични норми и стандарти.

От 2019 г. до момента Фондът в Крумовград жъне огромни успехи. Финансираните проекти са 64, а генерираните нови работни места 145. Сдружение „Фонд за подкрепа и насърчаване на микро, малък и среден бизнес в община Крумовград“ подпомага устойчивото развитие на общината. Развитието на региона, в който „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД работи, и където живеят нашите служители и техните семейства, е от съществено значение за цялата компания. Следвайки основната си цел „Разкриваме ресурси и създаваме стойност, за да растем и просперираме заедно“, сме иновативни, както в производството и грижата за околната среда, така и в партньорствата си с местната общност. Заедно се развиваме, заедно градим, заедно просперираме за едно по-добро бъдеще.

Това съобщиха от Дънди Прешъс Металс Крумовград.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини