Духовното сътворяване и отвоюване на завзетото с меч ще промени към добро света

Изображение 1 от 4

    Малко след Великден, на 9 май - Денят на победата над хитлеристка Германия, Ден на Европа, в навечерието и на 11 май - Денят на Светите равноапостоли Кирил и Методий, Надежда Захариева се срещна със свои почитатели в кърджалийското кафе „Централ”.

    Тържеството започна с химна „Върви народе възродени“ в изпълнение на женската вокална група „Ахрида”, продължи с песента „Светът е за двама” в изпълнение на Айдън Мехмед - Ади и с оперетно изпълнение на Иванка Христева. А актрисата Антоанета Миланова рецитира прочувствено едни от най-хубавите стихове на Надежда Захариева.

    Кърджалийската поетеса Вилдан Сефер също прочете свои любими стихове от творчеството на гостенката и го представи в кратка есеистична форма. Тя подчерта, че  едно от неговите най-значими послания  е осъзнатият избор на душата, разкриваща неподозираните хоризонти на духовното просветление.

    А невероятната сърцеведка Надежда говори  близо два часа, споделя с прехласнатата си  публика своите житейски и творчески откровения, тръгващи от трудното й детство в Сандански, и стигащи до философските концепции на най-древните мъдреци. Рецитираше и свои стихове, свързани с разглежданата тема, които знаеше наизуст, въпреки че през октомври навършва 80 години.

    Спомена и забравеното вече послание от автентичният текст на химна „Върви народе възродени“, в който се е казвало: „Духовно покори земята, която завладяха с меч!“ 

    Истинската, духовната реалност, е вътре в нас, каза тя. И нямаше да има външни войни, ако бяхме победили „врага” вътре в себе си. Тогава бихме осъзнали също, че външният свят  щеше да бъде по-светъл и правдив, а главната цел и главният смисъл на живота ни би била Любовта, докато вярата и надеждата  ще бъдат условията за нейното постигане. Тя е и в основата на нашия възкресенски дух, който също живее в нас и ако го изявяваме, той може да променя света към по-добро бъдеще.

    Срещата с Надежда Захариева бе организирана от кърджалийската Регионална библиотека „Н.Й. Вапцаров и Спортно-интелектуалния клуб „Ахридос” към Военния клуб. В нея участваха като специални гости и представители от Поетичния клуб „Иван Николов” от Хасково.

    Лияна Фероли

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини