Сайтовете, които завинаги промениха Интернет

Ако някой сайт завинаги промени света, то това е страницата, създадена от пионера на Интернет Тим Бърнърс Ли. Сайтът беше достъпен от 6 август 1991 г. и предлагаше на потребителите да се запознаят с възможностите на World Wide Web. Днес сайтът се съхранява на адрес www.tinyurl.com/3apuu.

GeoCities

Този проект е създаван в продължени на четири години от учените Дейвид Бонет и Джон Резнер и отначало се казва Beverly Hills Internet. Сайтът дава начало на компанията GeoCities, предлагаща на потребителите възможност безплатно да си създадат и публикуват в Интернет свой собствен сайт.


Blogger

GeoCities предлагаше лесно създаване на уеб страници, но от август 1999 г. Blogger направи този процес още по-лесен. Сега всеки можеше да води свой дневник в Интернет и да пише каквото му е угодно. Blogger беше купен от Google и до сега си има своите почитатели.

Yahoo!

Търсачката Yahoo! е основана от аспирантите от Станфордския университет Джери Янг и Дейвид Фило през януари 1994 г. Отначало това е само сборник от ръчно подбрани сайтове. Потребителите добавяха Yahoo! в своите Favorites, тъй като той наистина беше изчерпателен извор на информация.

Кафе машина с достъп до Интернет

Включена към мрежата кафе машина се появи през ноември 1993 г. в Кембриджския университет. Идеята е в това, служителите да не се разкарват няколко етажа по-надолу, за да разберат дали в машината има готово кафе. Година по-късно, студентката Дженифър Рингли поставила камера в стаята си в общежитието, което дало достъп на абонатите на JenniCam достъп до нейния личен живот. Рингли не се притеснявала да се появява пред камерата без дрехи и дори да прави секс, което привлякло повече от 4 млн. абонати (гледането било платено). На 31 декември 2003 г. Рингли прекрати своето шоу и завинаги спря сайта.

„Хард дискът" на Дани

През ранните 90-те години Интернет беше недоразвит, но всичко се промени, когато моделът Дани Аш създаде свой сайт с название Dannis Hard Drive. Тя наела екип програмисти след като разбрала, че нейна снимка се е появила в Интернет. Неудовлетворена от работата на програмистите, Аш сама научила HTML и направила сайта си без чужда помощ. През 2000 г. Дани Аш влезе дори в книгата с рекорди Гинес като „Най-сваляната жена в Интернет" - нейната снимка е свалена повече от 1 милиард пъти.

MP3.com

През 1998 г. се появи сайт, позволяващ да се сваля музика във формат МР3 - mp3.com. Без него нямаше да ги има Napster или iTunes. Но целта на проекта е била само да се популяризира набиращия тогава обороти формат МР3.

Ebay

През септември 1995 г. програмистът Пери Омидиар основа проект с название AuctionWeb, който по-късно беше преименуван на eBay. Именно чрез него много домакини се превърнаха в преуспяващи бизнес дами. Сред артикулите на аукциона може да се намери всичко – от икона на Богородица до плесенясал сандвич.

Amazon

Сайтът е основан от Джеф Безос през 1994 г. Той възнамерявал да нарече сайта си Cadabra, но после решил, че името много прилича на „cadaver" (труп). Така се появил известният онлайн магазин Amazon, който отначало продавал само книги, но после разширил своя асортимент.

Boo.com

Не всеки сайт има такъв успех. Boo.com е основан в края на 1999 г. и предлагал стилни дрехи, но почнал да носи печалба едва след половин година, когато били похарчени повече от $100 млн. Сайтът бил базиран на флаш и демонстрирал качествени 3D модели на дрехи и виртуалната продавачка Miss Boo. Тогава обикновените 56К модеми не се справили с зареждането на такова количество информация. Воо просто бил изпреварил времето си.

Уикипедия

Уикипедия е проект от съвсем ново ниво, който според замисъла на създателите си трябвало да предложи на потребителите всеобхватна онлайн енциклопедия, която всеки може да редактира. Независимо, че на страниците на проекта често се появява недействителна информация, тези грешки бързо се коригират от самите потребители. На практика сайтът направи малка революция в Интернет.

Slashdot

Ако предпочитате мненията на потребителите пред своето собствено, трябва да посетите Slashdot. Това е място, където хората имат възможност свободно да обсъждат различни новости. Проектът е основан през септември 1997 г. от Робърт Малдър и все още е много популярен сред хората, интересуващи се от съвременни технологии.

The Drudge Report

Трудно е да се повярва, че този новинарски сайт, доста авторитетен днес, е започнал като публикувал подробности около скандала с Моника Люински и президента Клинтън, докато знаменития Newsweek отказал да публикува тази статия.

YouTube

Сайтът за споделяне на видео едва ли се нуждае от представяне. YouTube е основан от 4 бивши служители на PayPal и след 4 години успешна работа е купен от Google за $1,6 милиарда.

Gabocorp

До появата на Flash през 1996 г., сайтът беше доста скучен, а разнообразие внасяха само редките GIF анимирани картинки и Java аплети. На следващата година страниците престанали да са статични. Подобен преход към използването на Flash по страниците се сравнява с появата на първите цветни телевизори и е много важен момент от развитието на Интернет.

Hotmail

Безплатна електронна поща за всеки! Проектът е основан през 1996 г., а през 1997 г. е продаден на Microsoft за 400 милиона долара.

Classmates.com

Предшественикът на съвременните социални мрежи, сайтът Classmates.com, е пуснат през далечната 1995 г. и давал на потребителите възможност да намерят свои бивши съученици. По подобен начин възниква и известния Facebook.

Match.com

Основан през 1995 г., сайтът Match.com е първата в света „база данни" за хора, които желаят да се запознаят. При това, именно тук е използвана практиката за платен достъп до ресурса. Днес сайтовете за запознанства са много популярни.

HotWired

През 1994 г. списание HotWired за първи път пробва банерна реклама. Всички знаем какви са резултатите...


Източник: pcworld.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини