Утрояват скоростта на Wi-Fi

Специалистите на калифорнийската компания Quantenna Communications, основана през 2006 г., са успели да увеличат пропускателната способност на Wi-Fi мрежите до 1 Gbit/s, съобщава Ars Technica.
Отначало инженерите възнамерявали да отстранят три проблема на домашните безжични точки за достъп – да изключат смущенията от съседни мрежи, да осигурят ясен сигнал при наличие на дебели стени, свойствени за европейските жилища и да решат същата задача за американските домове с тераси и мазета.
Както пише CNews, разпространеното сега на пазара оборудване за Wi-Fi по стандарта 802.11n (Draft-N) има две или три приемо-предавателни антени, което позволява да се осъществява обмен на информация със скорост до 300 Mbit/s. Компанията Quantenna предлага да се използват четири антени за приемане и предаване на сигнала и четири отделни радиомодула, събрани в един чипсет.
Инженерите на Quantenna са създали три модела чипсети. Първите два — QHS450 и QHS600 имат по четири радиомодула и 4 антени, работещи на честоти 2,4 и 5 GHz. За домашно използване се препоръчва схемата 4х4, подразбираща разделяне на четирите радиомодула на две групи, всяка от които предава еднаква информация. В резултат зоната на покритие се увеличава два пъти, а скоростта на предаване на данни се ограничава до 100 или 200 Mbit/s. На свой ред схемата Dual 2x2 позволява да се удвои скоростта при неизменна площ на покритие. От Quantenna смятат, че този вариант може да заинтересува компаниите, чиито служители се намират в близост до точките за достъп.
Третият чипсет, QHS1000 е предназначен за големи предприятия и обществени места. Той има 8 радиомодула и позволява да се постигне скорост на обмен 1 Gbit/s.
Чипсетите се очакват на пазара през 2009 г. Ориентировъчната им цена ще е $20-40 за брой.

Източник: pcworld.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини