Д-р Мухтаров:При киселини стойте далеч от сода за хляб и …Интернет

За опасноститe от самолечението на стомашните киселини и непридържането към назначената от лекар терапия, нека поговорим с гастроентеролозите на България...

Ако повече от два пъти седмично имате киселини, задължително потърсете гастроентеролог, като първо се посъветвате с личния си лекар.  Разбира се, не е нужно да тичате, но е изключително важно да намерите помощ. Не да се самолекувате например със... сода за хляб, като следвате съвети на приятели или – като поровите в някой форум в Интернет.

Не правете това, защото е възможно появата на киселини повече от два пъти седмично да е състояние, характерно за някое от киселинно обусловените заболявания, като - гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ), язвеноподобната диспепсия и язвената болест, гастрит.

Казано с други думи, повишената киселинност може да е причинена от заболяване, което изисква по-продължително лечение, защото самолечението може да влоши здравословното ви състояние. Всеки случай на заболяване има индивидуални признаци, степента и развитието, трябва да бъдат преценени от лекар и в никакъв случай не трябва на принципа „копи-пейст” да си предпишете сами лекарства от Интернет.

Добрата новина е, че всички  заболявания, свързани с повече киселини, са лечими, подлежат на контрол и няма да влошат качеството ви на живот. Ще може да учите, да работите, да се забавлявате с приятели, да гледате любимите си филми.

Лошата новина е, че трябва да отделите от личното си време, за да отидете на лекар и да изпълнявате стриктно предписаното лечение – както като вид медикамент, така и от гледна точка на придържане към пълния курс на лечение. Не прекъсвайте лечението, само защото симптомите са изчезнали.

Имате киселини, ако усещате дразненето на стомашния сок, който се връща в хранопровода и е с висока киселинност. Възможно е също да имате оригвания, дразнене в областта на гърлото, необяснима кашлица, дори астматични пристъпи, петна по възглавницата от изтичане на стомашно съдържимо. Също така може да усещате болка или тежест в горната част на корема, които се влияят от ритъма на храненето или от вида на приетата храна.

Зад тези оплаквания е възможно да се крият определени заболявания. Например - хроничният гастрит е напредващо възпаление на стомашната лигавица, което води до трайно увреждане на жлезите и нарушение на стомашната секреция. ГЕРБ е хронично увреждане на лигавицата на  хранопровода, причинено от връщане на солна киселина от стомаха към хранопровода. Язвената болест е болезнена рана, разположена в хранопровода, стомаха или дванадесетопръстното черво, която може да бъде причинена от инфекция с бактерия, наречена Хеликобактер пилори, или пък да е предизвикана от употреба на болкоуспокояващи лекарства като аспирин.

Дали киселините съпътстват заболяване и точно какво, ще бъде преценка на лекуващия Ви лекар.

Лечението цели както облекчаване на болката и другите симптоми, така и зарастване на нараняванията на лигавицата на хранопровода, стомаха или дванадесетопръстното черво, предотвратяване на повторно изостряне на болестта, както и на усложненията.

Днес.бг

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини