Защо газираните напитки са вредни за здравето

Множество изследвания доказаха негативния ефект от пиенето на газирани напитки върху талията и зъбите. Содата обаче носи далеч по-сериозни рискове.

Изчислено е, че средният американец консумира средно по 126 грама захар на ден. Това се равнява на 25.2 чаени лъжички.

Представаме ви рисковете, свързани с пиенето на газрани напитки.

1. Те биха могли да нарушат функцията на бъбреците. Консумиацията на газирани напитки увеличава два пъти риска от проблеми с бъбреците.

2. Увеличен риск от диабет. Високото съдържание на захар поставя на изпитание панкреаса, който в даден момент не успява да компенсира нуждата на тялото от инсулин. Консумацията на 1-2 напитки на ден увеличава риска от диабет тип 2 с 25%.

3. За производството на кутийките с газирани напитки се използва бисфенол А, който би могъл да засегне ендокринната система на тялото. Това на свой ред би могло да причини широк кръг проблеми – от сърдечни до репродуктивни или проблеми с теглото.

4. Газираните напитки ви дехидратират. Кофеинът е диуретик. Диуретиците стимулират производството на урина. Когато клетките в тялото се дехидратират, те не могат повече да усвояват хранителни вещества. Тялото се затруднява да изхвърли отпадните вещества.

5. Карамелът в газираните напитки носи повишен риск от развитие на рак. Изкуствения кафяв оцветител в ко́лата е получен в резултат на химичен процес. Това не е карамелизирана захар, а разултат от взаимодействието между захар, амоняк и сулфити при високо налягане и температура. При тази химична реакция се отделя 2-метилимидазол и 4-метилимидазол, за които е доказано, че причиняват рак на белите дробове, на черния дроб и на щитовидната жлеза, както и левкемия при лабораторни плъхове и мишки.

6. Изкуствените оцветители в газираните напитки са свързани с повишен риск от съдови заболявания.

7. Газираните напитки съдържат много калории. Кутийка с кока-кола съдържа 17 чаени лъжички захар и 240 калории – безполезни калории, лишени от хранителна стойност. За изразходването на тези 240 калории от опаковка кока-кола ще ви е нужна едночасова разходка.

8. Кофеинът в газираните напитки блокира усвояването на магнезия. Магнезият е жизненоважен за над 325 ензимни реакции в тялото. Той има ключова роля и в детоксикацията на тялото, следователно е изключително ценен за минимизиране на щетите от химикалите и тежките метали в околната среда.

9. Газираните напитки увеличават риска от затлъстяване при децата. Всяка допълнителна напитка, консумирана на ден, увеличиава с 60% риска детето да затлъстее.

10. Газираните напитки увеличават риска от сърдечни заболявания при мъжете с около 20%.

11. Киселината в газираните напитки разяжда зъбния емайл. Нивата на pH в газираните напитки са около 2.5, за сравнение pH на батериите е 1, а на водата 7.

12. Газираните напитки съдържат много захар. Кутийка кока-кола съдържа около 17 чаени лъжички захар.

13. Газираните напитки съдържат изкуствени подсладители. Въпреки че много хора залагат на изкуствените захари, за да намалят приема на калории, ефектът върху тялото им далеч не е благоприятен. Изкуствените захари увеличават риска от развитие на редица заболявания, включително рак.

14. Газираните напитки лишват тялото ви от ценни минерали. Напитки със съдържание на фосфорна киселина лишават тялото ви от ценния за костите калций. Жени, които консумират 3 или над 3 ко́ли на ден, имат с 4% по-ниска костна плътност, въпреки, че в проведеното изследване, учените контролирали приема им на калций и витамин D.

15. Консумацията на газирани напитки се отразява на метаболизма. Според проведено изследване, метаболизмът на участниците се променил и те все по-трудно изгаряли мазнините след като в продължение на 4 седмици приемали по 140 грама захар на ден .

16. Консумацията на повече от една газирана напитка на ден увеличава риска от развитето на сърдечни заболявания и метаболитен синдром с 48%.

17. Диетичните газирани напитки няма да ви помогнат да отслабнете. Изследване сочи, че колкото повече диетични соди пие човек на ден, толкова по-голям е риска от наднормено тегло. Две или повече кутийки с газирани напитки увеличават талията с 500%

18. Диетичните газирани напитки съдържат инхибитори на мухъл. Те носят имената натриев бензоат или калиев бензоат и се използват във всички диетични соди. Тези вещества причиняват тежки щети върху ДНК и митохондриите, правейки ги напълно неактивни. Консервантите се свързват и с повишен риск от развитието на астма и други видове алергии.

19. Газираните напитки, съдържаши аскорбинова киселина и калиев бензоат, могат да формират бензен, а той е познат като канцероген. Когато бензоата е изложен на светлина и топлина в присъствието на витамин С, той може да се превърне в бензен.

20. Редовната консумация на газирани напитки носи риск от затлъстяване на черния дроб – стеатоза.

21. Някои газирани напитки съдържат забавители на горенето. Бромираното растително масло се добавя към много газирани напитки с вкус на цитрусови плодове, както и спортни напитки. Бромираното растително масло е патентовано от химически компании като забавител на горенето. То е забранено в над 100 държави по света, но все още се използва в САЩ.

22. Газираните напитки са свързани с повишен риск от астма.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Аз
    аз
    5 -1
    13:35, 15 сеп 2016
    благодаря ви за този материал
  • 2
    Ll
    ll
    3 -6
    00:17, 16 сеп 2016
    Такива "изследвания" са поръчвани от конкуренцията.
  • 3
    Ми
    Мирката
    0 0
    10:11, 17 сеп 2016
    Бахмаамунах, как съм жив още след толкова бира, та нали и тя е газирана.....Минавам на винооооо,
Последни новини