Еврото постави нов рекорд, петролът надхвърли 110 долара за барел

Единната европейска валута за първи път превиши прага от 1,55 долара за едно евро и към 16 ч. българско време достигна 1,5504 долара.

Причината за това са публикуваните в сряда сутрин данни за производството за януари в еврозоната.

Новият рекорд прекъсна повишаването на курса на долара, което започна от вторник след съобщението от няколко централни банки, сред които и тази на САЩ, за вземане на мерки за справяне с кризата с кредитите.

Американският президент Джордж Буш заяви, че новият рекорд на еврото спрямо долара е "лоша новина" и че той желае един по-силен долар.

В отговор на въпрос дали би искал по-силен долар в телевизионно интервю, той отговори :"Абсолютно". Не е добра новина, когато сте като мен за един силен долар", каза той след като европейската валута премина границата от 1,55 спрямо долара за първи път от своето въвеждане.

Има някои неща, които можем да направим, добави Буш.

"Ние можем да дадем знак на страните по света, че техните капитали са добре дошли в САЩ, че ще се борим срещу протекционизма и ще се заемем с решаването на проблема с трудностите на американската икономика в момента.

Едно от нещата, които хората внимателно наблюдават в този момент е дали САЩ ще въведат политика, стимулираща растежа, без да го засегне в дългосрочен план, обясни американският президент действията на своето правителство срещу забавянето в темпа на икономиката на САЩ, което някои експерти считат вече за рецесия.

Вчера цената на суровия петрол надхвърли 110 долара за барел за първи път като достигна до 110,20 долара, което е нов исторически рекорд.

Котировките на "черното злато" нагоре вървяха успоредно с новото падане на курса на долара, което тласка инвеститорите да се насочват към пазари на суровини.

Към 18.30 ч. в края на сесията на нюйоркската борса Нимекс барел "лек суров петрол" с доставка през април малко поевтиня, но все пак бе 109,95 долара.

Източник: netinfo.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини