Война между търговците на шафранови луковици у нас, външните играчи на пазара се увеличават

Истинска война се води вече в България от търговци на шафранови луковици. Увеличаващият се интерес сред земеделските производители в страната към тази култура сблъска интересите на местни доставчици на луковици вземащи стока от Турция. На пазара се намесват и големи производители от Европейският съюз и Иран.
 Както първи в.“Кърджали бг вести“ писа пионер в отглеждането и доставката на шафранови луковици е Хасан Тахиров от с.Дюлица,Кърджалийско. Той учреди“Българска асоциация на производителите на шафран и шафранови изделия“, която популяризира тази култура в страната. Първите контакти бяха с опитни полета в Турция със съдействието на Джобния Херкулес Наим Сюлеманоглу. По-късно интерес проявиха ирански производители и холандски производители.
Отглеждане на шафранови луковици и фабрика за пакетиране на продукти от червеното злато на Иран,предлагат експерти от водещата иранска компания Pasandide Saffron.Трима от висшите й представители бяха миналата година на работна визита в Кърджалийско  по покана на  Хасан Тахиров.Посещението бе със съдействието на иранското посолство в София и целеше задълбочаване на икономическите връзки между двете страни.
В Кърджалийско пристигнаха водещи ирански специалисти сред които Исмаил Абазери и Расул Салямед изпълнителни директори в иранската компания Pasandide Saffron,както и Бахман Аскер-икономически  съветник в същата компания.Тримата специалисти обиколиха областта.Те се запознаха с насажденията в опитното поле при Глухар,както и с насаждения на частни производители.Взеха проби от почвите за изследване.
Според експертите почвено-климатичните условия в региона са подходящи за отглеждане на луковици.Те предлагат също така да се изгради фабрика за пакетиране на шафран за чай и подправки.Това ще осигури работа поне на 100 души целогодишно.България има изгода да произвежда крайните продукти,чието търсене е много голямо,отбеляза Исмаил Абазери.Той посочи че представлява една от най-големите частни компании в Иран и тя може да изгради фабриката в Кърджалийско.
Има гигантски  шанс за производството на шафранов минзухар в България и региона през следващите десет години. Ако работим заедно, можем да постигнем много. Това сподели експертът Марко Миннес от холандската фирма АВАС Holland B.V. Пред медиите в Кърджали. Той участва в Национална конференция на Българската асоциация на производителите на шафран и шахранови изделия, която се проведе на 10 март в Кърджали. Фирмата се занимава с производство и износ на луковици, отглеждане и изкупуване на шафран в целия свят. 
България има шанс, защото производството може да бъде механизирано, органично и сертифицирано от европейска сертифицираща организация. Най-качественият шафран трябва да дойде от вашия район, заяви холандецът.    
 Важно е механизирането на процеса на отглеждане, производителите да се кооперират по няколко, за да закупят машина,това препоръча холанският експерт пред 200 български земеделски производители,желаещи да отглеждат шафран.
Според изисквания на Европейският съюз шафранът трябва да се сертифицира, защото е хранителен продукт и не трябва да съдържа химикали. Освен като добавка към храни може да се влага във водка, коктейли и лекарства, уточни  холандецът. 
  За сега перспективите са пред холандските търговци.Те имат пазар в Европейския съюз,към който са се устремили иранските и турските им конкуренти.
В момента търговци предлагащи луковици от Турция искат цена от 0,80 до 2 лева за бройка.Холандската фирма  предлага ,чрез нашата асоциация луковица с цена от 0,12 до 0,24 лева,каза още Хасан Тахиров.
В целия свят има спад в производството на шафран, а търсеното се увеличава, затова тази култура има бъдеще. При спазване на изискванията ще получавате по 15-20 килограма шафран от хектар. Що се отнася до цената, килограм шафран няма да надхвърли 1300 евро, ако не е сертифициран и не е произведен по изискванията,сподели Хасан Тахиров.
Председателят на „Българската асоциация на производителите на шафран и шафранови изделия“съобщи,че заедно с холандските експерти се готви наръчник на български за методологията при отглеждането на шафрана,която да подпомогне производителите.Ще бъдат изпратени специалисти да напътстват сеенето на луковиците.Затова се препоръчва създаването на кооперации,което ще облекчи консултантската помощ.
Перспективите пред страната ни са големи.С климатичните промени в световен мащаб,много от големите производители губат позиции. Затова може да се окажем като лидер при отглеждането на тази култура.
За сега в България има засадени 850 дка с шафранов минзухар.Пионерът в засаждането на културата в Кърджалийско Али Сюлейман в момента е на гурбет в Англия.Целта му е да набере средства за увеличаване на площите в своето стопанство в с.Глухар.
Георги Кулов
Снимки:Мехмед Реджеб

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини