Фирмите ще декларират пред НАП лаптопи, принтери, телефони?

Фирмите, които купуват стоки за служебно ползване за над 700 лв. и си възстановяват данъка за тях, трябва да информират НАП, ако те могат да са за лични нужди. Това предвиждат промени в закона за ДДС, предложени от МФ, съобщава в. "Сега".

Фирмите трябва да предложат разумна методика, по която да се прецени доколко този разход е служебен и доколко - личен.

Под ударите на тези текстове заради ниския праг от 700 лв. ще попадне например покупката на масова офис техника като телефони, лаптопи, принтери, а липсата на критерии ще отвори широко вратата за противоречиво тълкуване на закона и двоен аршин, коментират експерти.

Новите текстове са включени в пакет от изменения в общо 6 данъчни закона, публикувани на сайта на Министерството на финансите (МФ).

Според мотивите на МФ въвеждането на новия режим се налага заради съществуваща съдебна практика по тази тема на Съда на Европа. От текста не става ясно какви точно решения е взимал съдът. Други аргументи не се сочат, няма и оценка за евентуалния ефект.

Промените задължават регистрираните по ДДС фирми да декларират пред НАП всяка доставка на стока или услуга на стойност над 700 лв., която ще се ползва и за служебни, и за лични нужди на собственика, работниците или трети лица и за която е ползвано право за възстановяване на ДДС.

Фирмите са длъжни да информират данъчните, преди да започнат да използват съответната вещ, като в декларацията представят методика каква част от извършените преки разходи са свързани със служебното ползване на стоките. Изисква се това разпределение да става по "разумен метод", като фирмите трябва да внимават, защото ще могат да предложат промяна в методиката не по-рано от 6 месеца след подаване на първоначалната декларация. Малко успокоение е, че декларациите ще се пращат по електронен път. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини