Пускат нова монета за София

Общинска банка ще пусне втората монета от специалната лимитирана серия от три монети, посветени на столицата, наречена „София през вековете”. Това ще стане на празника на града - 17 септември.

Монетата е с портретните изображения на севастократор Калоян и Десислава от Боянската църква, пише „Стандарт”. Тя е уникална за страната с правоъгълната си форма и цветно покритие. Изобразява периода на средновековен Средец. Монетата е отсечена от сребро с проба 999/1000, с цветно покритие. Емитирана е в нумизматичен тираж от 500 броя за цял свят.

Заедно със севастократор Калоян и Десислава, на нея е изобразен храмът „Св. Св. Никола и Пантелеймон”, известен повече като Боянската църква. Храмът, превърнат днес в музей е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО заради уникалните й стенописи. Един от тях е на севастократор Калоян - бележите управник на град Средец през 18 в.

Всяка монета от лимитираната серия се посвещава на различен период от историята на София, обясни изпълнителният директор и председател на УС на „Общинска банка” Сашо Чакалски.

Образът на богинята Тюхе - покровителка на древния град Сердика и олицетворява антична София, е изобразен на първата монета от поредицата „София през вековете”. Третата монета ще се появи през 2016 г. и ще носи символиката на съвременна София.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини