Винетките май били твърде евтини

Годишно у нас се събират около 160 милиона лева от винетки, а за поддръжката на мрежата са необходими близо 600 милиона. Данните съобщи транспортният министър Ивайло Московски на срещата на върха на министрите по пътна инфраструктура във Варна.

По думите му средното разстояние за преминаване през България е 400 километра, а дневната винетка е 10 евро. Сумата е в пъти по-малка от другите държави, каза министърът.

Според него разминавания между размера на таксите и реалната издръжка има и при жп транспорта, а всичко това води до голяма тежест върху държавния бюджет.

Правителството подготвя въвеждане на нова модерна електронна система, която да замени винетните такси, съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Според Павлова системата ще доведе до по-голяма справедливост, тъй като ще плащат повече тези, които се движат повече по пътната мрежа. В разработването на проекта участват и експерти на Световната банка.

Необходимо е да опитваме да моделираме транспортните потоци в страната, а не да ги следваме, посочи вицепремиерът Томислав Дончев.

По думите му на държавата не са й нужни пътища-паметници, като за целта трябва да се планира предварително и да се изграждат пътни връзки с международния трафик. Вицепремиерът каза още, че трябва да се мисли и върху това, че настоящите модели за финансиране на нова мрежа се изчерпват в края на този програмен период, което означава, че трябва да се търсят нови варианти.

Павлова информира, че в рамките на двата мандата на правителството с министър-председател Бойко Борисов в експлоатация ще бъдат пуснати над 300 км нови магистрали и ще се рехабилитират над 2 000 км пътища от първи, втори и трети клас.

Основната цел е изграждането на автомагистралния пръстен на страната, който включва АМ „Хемус”, „Черно море” и „Калотина”, каза министърът и обърна внимание, че след 2020 г. ЕС вече няма да финансира пътни проекти.

Затова България трябва да се ориентира към публично-частно партньорство по отношение на строежа и рехабилитацията на пътища, каза Павлова.


 

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини