Шест забележителности в Ардино, които никога няма да забравите

    Дяволският мост

    Мостът, чието турско име е Шейтан кюприя, е на река Арда и отстои на 20 км северозападно от Ардино. До него се стига по горски път, но дори да не сте с кола 4х4, няма да се затрудните - пътят е добре поддържан.
    Средновековният мост е построен върху живописен тесен пролом през Османския период. Дело е на майстор Уста Димитър от Неделино, който го изгражда в периода 1515 - 1518 г. върху останки от стар римски мост. Оттогава не са правени никакви преустройства и ремонти.

    Наименованието на Дяволския мост идва от отражението му във водата - прилича на зинала паст на дявол. Има десетки легенди за съоръжението, някои от които са намирали място и на страниците на „Десант“.
    Според едно от преданията в скалите се вижда стъпката на дявола. Според друга, в моста е вградена сянката на млада невеста, която е носила храна на майстора и по-късно е починала.

    Навремето оттук е минавал път, който е свързвал района на днешния Пловдив през прохода Маказа с Беломорието. Мостът е трисводест, а по ръба на пътното платно е запазен каменен парапет.
    Дълъг е 56 м,а широчината му е 3,5 м. Върху един от ключовите камъни на централния свод е открит гравиран малък хексагон, наричан „Печатът на Соломон". На това място са снимани някои от епизодите на филма „Време разделно".

    Светилището „Орлови скали“

    На 3 км южно от Ардино се намира тракийското светилище "Орлови скали". В стръмна канара са издълбани около 100 ниши с формата на трапец с размери 32-45-50 метра. Дълбочината им е 8-12 см.
    Според археолози, нишите са били изсечени от племето одриси в периода V - IV век преди Христа. В района е намерена обгоряла керамика, която кара учените да мислят, че тук траките са извършвали огнени ритуали.

    Друга хипотеза допуска, че нишите са някогашни скални гробници, наричани колумбарии, в които се е поставяла урна с праха на покойника. Такива ниши има и в скалите до селата Безводно, Сухово и Дъждовница. По-голямата част от пътя може да се мине с високопроходим автомобил, а останалата част – пеша.

    Тракийската крепост Калето

    Само на половин километър от светилището днес могат да бъдат видени останките от крепостта Калето. През 2003 г. историческото място е обявено от Министерството на околната среда и водите за природна забележителност.
    Руините заемат площ от половин хектар, но крепостта днес е изцяло унищожена. От нея е останало много малко, и ако не знаете за останките, едва ли ще ги забележите.

    Руините се намират на хълма преди да се стигне до нишите на светилището. Според историците, някога крепостта е заемала формата на неправилен кръг с диаметър 67 метра.
    Била е изградена от камъни, без да е използван хоросан за скрепяване. В района на Калето са намерени много останки от тракийска керамика.

    Природната забележителност „Хладилника”

    Това е карстова пещера в землището на село Любино. Намира се северно от Ардино, до устието на река Давидковска при вливането й в река Арда. Пещерата може да се използва за естествен хладилник.
    Наименованието й произхожда от изключително ниските температури и в най – горещите летни месеци. До "Хладилника" може да се достигне с автомобил, а в района има малка хижа на Държавното лесничейство. 

    В района на пещерата има находище с уникалното растение родопски силивряк. Нарича се още и орфеевото цвете. Уникалното при него е способността му да изпада в анабиоза (мнима смърт), да престоява в това състояние дълго време и поставено при подходящи условия да възстановява изцяло жизнените си функции.

    Крепостта Кривус край с. Башево

    Намира се в Жълтия дял на Родопите, на три километра от с. Башево и на 25 км от Ардино. За нея споменава още византийският летописец Георги Акрополит. Построена е през Х век, за да защитава района на Арда. Издига се на изключително стръмен рид - скален мост на 100 метра над реката, а от трите страни е заобиколена от води и е практически непревземаема. Стените на места достигат шест метра височина и са много добре запазени. Още се виждат бойниците и портата.

    Южната половина на крепостта е заета от цитадела замък. Снабдявала се е с вода от реката чрез подземен тунел. На водослива на р. Боровица с яз. „Кърджали" са останали следи от крепостта Хисара. Тя е с голяма площ, с масивни, дебели до два метра стени. По земята има разпилени каменни фрагменти и бойни топки от стенобойни машини.

    Резерватът на брезите

    Едно от най-живописните места в Източните Родопи е резерватът "Белите брези". Намира се на 6 км от Ардино. Резерватът е единствената брезова гора в Родопите и заема площ от 3680 декара. Сред брезите има бял и черен бор, смърч, бук и други дървесни видове.
    С брезовата гора можете да приключите своята обиколка на Ардинския край. А ако огладнеете, в туристическия комплекс в близост ще ви сервират вкусни родопски специалитети - пататник, марудник, питурки, качамак и чеверме.

    Източник: http://www.desant.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини