Георги Кючуков: Не се отказваме от общата кандидатура

- Медии обявиха провала на преговорите за обща кандидатура за кмет на Кърджали. Вярно ли е това?

- Дори не искам да си помисля, че преговорите са се провалили. Разговорите продължават и ние се опитваме да постигнем консенсус между различните политически формации. Ситуацията е прекалено отговорна. Кърджали има своя шанс и ако тази кауза – обединение на всички партийни структури извън ДПС зад една обществена и надпартийна кандидатура -, ще имаме едно ново управление на общината. Тази идея се приема от огромна част от хората в града и политическите партии трябва да се вслушат в този глас. Сега не е време за емоции, а за трезва преценка на ситуацията и вземане на решение, което е в полза на хората в общината, а не на една или друга политическа партия.

- ГЕРБ обявиха, че са против.

- Запознах се от медиите с позицията на народния представител Цвета Караянчева. Там, за съжаление, не видях разумни аргументи, а размахване на пръст и заклеймяване на БСП. Мога само да кажа, че с крясъци в политиката не се стига до никъде. Ние все още не сме говорили с ГЕРБ и смятаме да проведем тази среща въпреки вече обявената позиция. Вярвам, че разумът ще надделее и може да се постигне консенсус. Вече казах – трябва да се преодолее политическия егоизъм и да се заработи в защита на интересите на хората, които не гласуват за ДПС.

- Бихте ли подкрепили кандидатура, посочена от ГЕРБ?

- Защо не? Стига тази кандидатура да е на човек с обществено влияние и управленски опит, равноотдалечен от всички политически сили. Няма значение коя партия ще посочи кандидатурата – ГЕРБ, ДСБ, АВБ, БСП или друга, стига тя да е надпартийна и да може да обедини гласовете извън ДПС. Продължавам да вярвам, че ГЕРБ ще преосмислят емоционалното си поведение.

- Основните упреци към вас са, че анти ДПС кандидатурата е политически анахронизъм и че етническият вот, който провокира БСП, ще доведе до победа на ДПС.

- Категорично не съм съгласен, че БСП провокира етнически вот. Поведението на политик, който вкарва такъв термин в Кърджали е меко казано политически безотговорно. Най-малко пък, когато тезата е изведена от ГЕРБ. Нали тази партия не пропуска да се похвали в Кърджали, че е разбила политическия монопол на ДПС над българските турци и в нейните редици има много партийни членове и симпатизанти от тези среди. В БСП също има много представители на турската общност, такива членуват и подкрепят и АБВ, и Реформаторския блок. Предстоят ни разговори с партията на Корман Исмаилов – Народна партия  „Свобода и достойнство”. Да не би там да няма български турци? БСП не провокира етнически вот, ние търсим обединение на хората, които не гласуват за ДПС, около една обща кандидатура за кмет. Не може да се съгласим с това, че ДПС е единствената партия, която има монопол над така нареченото мюсюлманско население, което живее в нашия район. Опитите нашата инициатива да бъде скрита зад етикетите – „Това е етнически вот”, са некоректни и работят изцяло в полза на ДПС.

- Общата кандидатура за кмет няма ли да доведе до втвърдяване на избирателите на ДПС?

- Мисля, че издигането на две, три или повече кандидатури за кмет на Кърджали от различните партии ще демотивира избирателите, които не подкрепят ДПС. Независимо за какви избори става въпрос, тази партия винаги е успявала да мобилизира своя електорат. И когато срещу нея има разколебани, демотивирани и отвратени от поведението на другите партии избиратели, резултатът е с предизвестен край. Затова ние ще положим всички усилия  да убедим партиите в Кърджали да се обединят около една кандидатура за кмет.

- Обвиняват ви, че идеята за обща кандидатура е опит БСП да реанимира след провала на кабинета „Орешарски”.

- Нека пак да уточня. БСП не иска другите партии да се обединят около издигната от нас кандидатура, макар че ние също сме готови да посочим конкретни имена. Идеята е обединението да е около една общоприемлива, надпартийна кандидатура. Какво е реалното политическо влияние на всяка партия ще стане ясно от резултатите за избор на общински съветници. Затова ние предлагаме всяка партия или коалиция да участва със самостоятелна листа. Политическата ситуация в страната е такава, че нито една партия не може да претендира за някакво ясно изразено превъзходство над останалите. Само ще припомня, че според социологическите изследвания ГЕРБ се ползва от подкрепата на 22 процента от избирателите. 78 процента обаче не одобряват тази партия. Кое е повече – 22 или 78? Всеки ученик може да ви отговори.

- И все пак, провалиха ли се разговорите за обща кандидатура за кмет на Кърджали?

- Категорично не. Макар и трудно, те продължават. Надявам се тясно партийните интереси да отстъпят на заден план и да се стигне до разбирателство. На Кърджали е нужна промяна в управлението и хората тук много добре разбират и искат това.

Пресцентър на БСП в Кърджали

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини