Денят на Европа и Денят на победата се честват заедно в „Славейков”

И тази година славейковци не пропуснаха да отбележат 9 май -  Деня на Европа като поеха властта и ангажиментите на ръководството и на своите преподаватели. Евгения Маджарова от ХІ ‘’а’’ клас, определена от председателя на Ученическия парламент Тодор Иванов (който понастоящем е на работно посещение в Италия по проект) получи медальона с бухалче, който е символ на управлението на училището. По време на церемонията по предаване на властта ‘’директорката’’ благодари на Милко Багдасаров за изключителната чест, привилегия и удоволствие да бъде на върха на управлението на училището, пък макар и за един ден. Тя представи екипа си пред присъстващите в учителската стая учители. Анита Заимова от X “а” клас се изяви като помощник-директор по учебната дейност за прогимназиален и гимназиален етап на обучение (г-жа Китова ), а Пламена Симова от  IХ “б” клас замести г-жа Демирева. Жулиета Ирикова от X „а” клас зае поста на личен състав. В канцеларията усилено се труди Василена Петрова от X “а” клас , а педагогическите съветници Нешка Шопова и Георги Кючуков бяха заместени от Михаела Димитрова от X „а” клас и Шюкрю Шенол от IХ “б” клас. Помощник-директор по административно-стопанските въпроси на мястото на Атанас Атанасов на този ден беше Алекс Кехайов от Х “а” клас. С тежката задача на психолога Добрина Стойчева се зае Мая Йоргова от X „а” клас. След сутрешната оперативка и разпределянето на задачите всички се заеха със задълженията си с неизмерим ентусиазъм.

В 10:00 часа ръководството на училището и ученици се събраха в Европейския коридор, за да присъстват на официалното му обновяване с включването на Хърватия в състава му. Приетата през 2013 година за държава-членка на Европейския съюз страна е представена в коридора със знамето си и снимки на известни личности, забележителности и информация. ‘’В този емблематичен ден и в качеството ми на директор обявявам официалното откриване на обновения коридор. Напомням, че Еврокоридорът на СОУ ‘’Петко Рачов Славейков’’ е първият по рода си в България и един от първите училищни коридори в Европа.’’, каза в речта си Евгения Маджарова. Присъстващите дванадесетокласници споделиха преки впечатления  от посещенията си в Хърватия.

В 11:00 бе представено шоу по случай ‘’День Победы’’- 70 години от края на Втората световна война. Участници бяха седмокласниците от школа ‘’ИстОрика’’ с научен ръководител Димитър Димов. Тяхната задача бе да представят  забележителности на избрана от тях държава-членка на Европейския съюз с макети, изработени ръчно и единствено от екологични и естествени материали. Строгото, но справедливо жури оценяваше представените макетни атракции според тяхната изобретателност и представяне. Изключително впечатление направиха старателно подготвените макети на : Островният замък в Тракай (Литва), представена от 7’’б’’ клас, които си заслужиха 1-во място. На второ място бе поставен Мостът Еразъм в Ротердам, Холандия, представен от 7’’в’’ клас, а на трето място се оказа Триумфалната арка (Франция), представена от 7’’г’’, които бяха и възнаградени със сладки изкушения.

 По традиция отново беше организирано състезание с всички класове от  5 до 10 клас и страните членки на Европейския съюз. Всеки клас трябваше да представи по една страна, избрана с предварителен жребий. Състезанието беше проведено в 2 кръга. Първият етап бе посветен на представянето на всяка държава-членка в рамките на 3 минути чрез любопитни факти и интересни подробности, които да запомним лесно и дълготрайно. Вторият бе изпълнен с много смях и веселие заради отговорите на въпросите от викторината, свързани с Европейския съюз и държавите-членки. Наградите в този кръг бяха индивидуални. Всички участници се бяха постарали да обогатят общата си култура и знания относно структурата и функциите на Европейския съюз, а някой дори надминаха себе си.

 Журито, което оценяваше представянето на класовете за всяка държава, бе в състав:

Директор - Евгения Маджарова, педагогическия съветник Михаела Димитрова и бившия ученик Илия Йоргов, който е специален гост на училището послучай празника. Не на последно място като четвърти член на журито, с най-дълъг стаж в оценяването на таланти и способности бе днешният ученик – Милко Багдасаров.

  Съдиите бяха много затруднени в избора си на победител и дълго се колебаха кой трябда за заеме първото място. Поради равностойните представяния няколко класа получиха грамоти, торти и шоколадови бонбони като награди за оригиналност при представяне на държава-членка от Европейския съюз. Това са Португалия, представена от 5 ‘’а’’ клас, Франция от 5 ‘’е’’ клас, Германия от 9 ‘’в’’ и България представена от 8’’г’’ клас.

Михаела Димитрова от ‘’Х’’ а клас /заместник на Нешка Шопова в деня на самоуправление/.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини