Ученическа конференция с виза за участие в парламентарни сесии за Мая Йоргова от „Славейков”

Мая Йоргова от Ха клас и Стиляна Аврамова от ІХб клас на СОУ „Петко Рачов Славейков” взеха участие в националната ученическа конференция „Всеки ден – ден на ученическото самоуправление”, която се проведе в Техническия университет в гр. София и бе организирана от Съюза на учениците в България. Повече от 40 ученици от цялата страна, избрани от ръководителите на СУБ чрез предварително попълнен формуляр според компетенциите и опита си, обмениха мнения, идеи и реализирани инициативи, свързани с ученическото самоуправление. От Кърджали във форума се включи и Стефан Михалев от ГПЧЕ „Христо Ботев”.

Целта на организаторите, както и една от мисиите на националната ученическа структура, е да се въведе реално ученическо самоуправление във всяко едно българско училище, а не да бъде проформа или реализирано под ръководството на педагогически съветници или други възрастни. Специални гости на конференцията бяха Светослав Малинов – депутат в Европейския парламент, Мирчо Христов от Националния младежки форум и Димитър Асенов – представител на Синдиката на българските учители, както и представител на организацията на общините.

В хода на неформално протичащата конференция, в която не бяха допуснати учители, се оказа, че в повечето български училища изобщо не съществува елемент на самоуправление, в други то е само на думи, а фактически ученическата инициативност е прекъсната в зародиш. Провеждат дни на самоуправление, но дотам се изчерпват възможностите на учениците. Единственото училище, в което се оказа, че съществува реално ученическо самоуправление, е СОУ „Петко Рачов Славейков” - Кърджали.

Присъстващите на националната конференция ученици и организатори били впечатлени да чуят, че Ученическият парламент на най-голямото училище край Арда функционира с пълна самостоятелност и независимост от 1997 г., че председателят и заместник-председателят му присъстват на педагогическите съвети и имат пълноправен глас, че притежават финансов ресурс, с който да организират самостоятелните си събития и представяния пред цялата общественост.

Неслучайно Мая Йоргова бе поканена да участва като една от трите ученички - представителки на групата от името на СУБ на обсъждането на законопроекта за предучилищното и училищното образование на парламентарната комисия по образование и наука в Народното събрание и в Президентството. Предвиденото за един ден участие на десетокласничката се проточи в двудневно присъствие на заседания, тъй като обсъжданията се проточиха значително. Мая осъществила публични контакти с депутати, които впоследствие ще внесат исканията и предложенията на ученическите организации в комисията. По време на паузите народните представители с радост и внимание изслушвали мнението на момичето. Впечатлили се от разказите й за начина, по който се самоуправляват в СОУ „П. Р. Славейков”.

От Съюза на учениците в България настояват и ще продължават да защитават позицията си за създаване на реално ученическо представителство във всяко училище, независимо къде се намира и колко е голямо, с право на реален глас и самостоятелност, както е при славейковци. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини