Малки славейковци участват в национална инициатива

Учениците от 2а клас на СОУ „П. Р. Славейков” с класен ръководител Валентина Запрянова решават преди седмица да се включат заедно с родителите си в националната  акция на БТВ „Да изчистим България заедно”, проведена на 17 май. Търсят информация къде са определените за тази цел места в град Кърджали. След като не намират такава, решават сами да определят мястото, където да дадат своя принос за чистотата на областния център. „В центъра на град Кърджали се намира паметникът на генерал Васил Делов. Около него, на пейките,  често се събират млади и възрастни хора. За съжаление, след тях остават  купища боклуци. Тъжна и отчайваща гледка!”, съгласяват се децата и класния ръководител.

През седмицата преди акцията децата научават интересни факти за героя на нашия град - генерал Васил Делов. Решават акцията да бъде не само по почистване, но и по ограмотяване. В неделя ученици и родители заедно  се включват в почистването на района около паметника. Разпределят си дейностите според възрастта и работят в екип, „въоръжени” с ръкавици, метли, кирки и лопати. До този момент родителите само са били гости на празниците на децата си в училище, а сега изпитват удоволствието да се трудят усърдно заедно. Чувстват удовлетворение , че са допринесли за чистотата на красивия ни град.  Минувачите учудено се спирали и наблюдавали инициативата на децата. „Да се надяваме, че сме успели да увлечем и възрастните, които ни гледаха”, споделят второкласниците.

След  като почистили терена около паметника, по своя инициатива със събрани от класа пари купили цветя. Поднесли ги в знак на признателност пред паметника на генерал Васил Делов.

Като награда за добре свършената работа малчуганите получили от класната си сладолед, а от родителите – време за игра заедно на почистеното място.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини