В Малта Славейковци изучаваха тънкостите на туризма

За поредна година учениците на СОУ “П.Р.Славейков”  участваха в проект за ученическа мобилност. Програмата е  „Еразъм +” на ЕС, а обучението се проведе в Малта. Две седмици  петнадесет ученици с ръководители П.Китова и Ц.Димитрова  имаха възможността да станат част от добре развития туризъм на острова и да се обучават в едно от най- желаните места за обучение по различни професии на туристическия бранш- ITIS Малта.

Институтът  се намира  в Малта, най- големия от Малтийските острови, които са стратегически разположени в средата на Средиземно море. Островът притежава отлични природни забележителности и богато наследство от културни и исторически паметници.ITISМалта е филиал и акредитиран член на Международния институт по туризъм в Швейцария и е свързан с IMI University Centre- Швейцария, който е известен с опита си в сферата на туризма. Това е идеалното място за обучение и за практика в реални условия. Мисията му е да подготвя конкурентноспособни кадри в туризма за Европейския и Световен пазар.

 През дните на мобилната практика, всички ученици бяха разпределени  в хотели на рецепции, като имаха възможност да упражняват английския и испанския- езиците, които изучават в чуждоезиковия профил в СОУ“П.Р.Славейков“. 

  Освен работата им в сферата на хотелиерството, делниците бяха запълнени и от уроци по английски език, съдържащи нови знания за лексиката и граматиката.

 Част от програмата включваше обиколки из културните и исторически места- старата столица Мдина, Ла Валета, остров Гозо, Рабат, Виктория и др. Две седмици славейковци се наслаждаваха на кристалните лагуни по бреговете на Средиземно море, Азурния прозорец, палмите и кактусовите плантации, рицарските крепости и рибарските лодки.

 На края на своето обучение всички получиха сертификатите си на специална вечеря  в хотел Хилтън, организирана от домакините, където екипът от Малта ги поздрави за постигнатите успехи.

Връщайки се от остров Малта, групата славейковци се зае да подготви изпращането на следващите петнадесет ученици по същия проект. Този път дестинацията е Италия, а обучението ще се проведе в Кастелето Тичино, близо до Милано.

Учениците от СОУ“Петко Рачов Славейков“ са щастливи, че имат възможност да прилагат на практика наученото и така стават уверени и опознават други култури.

Само най-знаещите и можещите ученици могат да участват в дейностите по чуждоезиковите проекти. Конкуренцията за всяко място в групите за международен обмен е голяма и определянето на участниците от СОУ „П. Р. Славейков” винаги е съпътствано с труден избор измежду много заслужили ученици с отлични познания по английски език.

С настъпването на месец май училището се подготвя за раздяла с абитуриентите, но и за приемане на новия випуск осмокласници в чуждоезиковите паралелки – две от тях са с профил английски и испански език, една – с английски и немски, а за втора поредна година една паралелка в приема на славейковци е с първи език немски и втори – английски. В тези класове ще се включат бъдещите посланици на „Славейков” и Кърджали по света.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини