Славейковци честват годишнината от Априлското въстание с огън на промяната

По инициатива на преподавателката по история в СОУ ”П. Р. Славейков” Христина Стайкова, със съдействието на  Школата по история „ИстОрика” с ръководител Димитър Димов, бе отбелязана 139-тата годишнина от избухването на Априлското въстание.

Славейковци продължават традицията да отбелязват това събитие  нетрадиционно.

На фона на възрожденски песни, водещите Селин и Демет от 7 клас по емоционален и изпълнен с патриотично чувство начин, направиха съпричастни към събитието присъстващите ученици, учители и гости.

Инициативата набра скорост преди няколко дни с публикуването на призива на г-жа Стайкова на страницата й във Фейсбук: „Ако датата 20-ти април 1876 г. означава нещо за теб, грабвай един хартиен фенер и се присъедини към нас! Покажи, че си горд потомък на велики българи!”

При откриването на събитието Христина Стайкова приветства последователите си: „Благодаря, че подкрепяте идеята! Мисля, че това е един много красив начин да покажем признателност и уважение и да си припомним, че ние, българите, сме хора със силен дух, имаме културни ценности и заслужаваме по-добър живот, в една "чиста и свята" България! Всяка промяна започва с една искра. Днес, 139 години по-късно, ние отново имаме нужда от революция, защото въпреки че имаме държава, нямаме държавници.”

Тя показа на присъстващите как безопасно да запалят фенерите и след проведения инструктаж всички заедно преклониха глави пред паметта на геройски загиналите борци на национално освобождение в минута мълчание. 

Зазвуча химнът на Република България, посрещнат тържествено и на крака.

Събитието приключи с пускането на хартиените фенери над града. Кърджалийци от целия град можеха да видят огнените зарева в небето. Разбраха, че идват от „Славейков”, където по традиция национални празници се отбелязват с факелни шествия. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини