Кърджали готви геоложка карта на региона

Кметът Хасан Азис е разговарял с ректора на Минно-геоложкия университет и води преговори екип от специалисти да направи геоложка карта на община Кърджали, в която да са обособени всички потенциални свлачищни райони.Идеята е освен това да се изгради система за ранно известяване и предприемат превантивни мерки срещу такива процеси. Може би ще бъдем първи в страната с такава карта, каза градоначалникът на пресконференция днес. Тя трябваше да бъде направена от Министерството на регионалното развитие, но ние предприемаме спешни мерки.

Поканен е екип от Минно-геоложкия университет в Кърджали, който на първо място със специалисти от общината ще направят цялостна експертиза на геоложкия състав и на свлачищните процеси в село Сипей. Геоложкият доклад ще бъде за цялото село. Такъв доклад ще бъде направен и за село Пропаст. Кметът Хасан Азис припомни, че преди няколко години заради свлачище в Пропаст аварийно са настанени хора в общински жилища. След оглед ще бъде направен и геоложки доклад на село Енчец.

Свлачищните процеси в Сипей не стихват, каза кметът Хасан Азис. Обхващат много голям район от около 25-30 000 квадратни метра. Община Кърджали действа адекватно за справяне с проблема, като преди обилния снеговалеж е възложила спешно изготвянето на работен проект за укрепването на свлачището в района. В противен случай, сега за съжаление, нямаше да можем да искаме тези средства от междуведомствената комисия. Изготвянето на техническия проект е отнело един месец, каза още кметът. Предоставен е на специалист от Минно-геоложкия университет, който да направи експертиза на самото техническо решение за укрепване на свлачището в Сипей. Така към проекта на Междуведомствената комисия е представена независимата експертиза от втора страна.

В община Кърджали в момента има свлачища, за които още няма направени технически проекти. Вчера кметът Хасан Азис е бил в Невестино, където  е тръгнало свлачище и откъснало двора на една от къщите. Имотът бил пропаднал вертикално с около метър и половина два. Към настоящия моментобщина Кърджали е възложила на проектанти от Кърджали да направят оглед и изготвят технически проект за укрепването на свлачището в селото. Тревожните са свлачищните процеси и в село Енчец. Там пукнатината е с много голяма дължина и прекосява почти цялото село от единия до другия му край.

Въпросът за свлачищата неминуемо ще бъде актуален и през следващите месеци, коментира Хасан Азис. Т

Засега укрепването на свлачищата извън урбанизираните територии не  са приоритет, но скоро и този проблем ще трябва да се решава.

Нов Живот

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини