11,9 млн. лв. иска община Кърджали от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане

Искания за неотложни възстановителни работи в община Кърджали на обща стойност 11 333 000 лева ще бъдат внесени днес в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Това съобщи кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис. За тях са подготвени 7 докладни, които касаят възстановяването на обекти пряко застрашаващи живота и сигурността на хората. С най-голяма стойност е искането за укрепването на свлачището и пътя в с. Сипей. Там свлачищните процеси все още са активни и засягат все повече къщи в селото. „Докато засегнатата територия от свлачището веднага след обилните валежи бе около 19 000 кв. м., то към днешната дата то вече е разположено на около 30 000 кв. м.”, заяви градоначалникът. По думите му необходимо е спешно да се започне укрепване на терена, но с идеята да бъдат ограничени свлачищните процеси за в бъдеще. Работният проект за укрепването на свлачището и пътя в село Сипей е възложен на екип от Минно-геоложкия университет, който е подготвил и независима експертиза за свлачищните процеси в района.

Второто по-голямо искане е за реализирането на проект за възстановяване и укрепване на срутището до с. Пъдарци. То е на стойност 1 670 000лв. 
Искане е направено и за реализиране на изготвения вече проект за укрепване и възстановяването на района на свлачището до блокове 15 и 16 в кв. Веселчане. Тук сумата е в размер на 413 000лв., а проектът е на общински специалисти.
В представените докладни днес в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет са включени и допълнителните суми за снегопочистване в размер на 335 000лв. и за компенсация на стопаните от община Кърджали, загубили общо 451 бр. животни, на обща стойност 225 000лв.
„Общината има готови технически проекти и за най-голямото свлачище в района на с. Невестино , където вертикалното пропадане е от около 1,5-2,00 метра. То не е включено в настоящето искане до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, но за него вече е възложено да се направи оглед, оценка и работен проект”, коментира инж. Азис.
Свлачището в с. Енчец, където пукнатината е с много голяма.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини