Апелативният съд хлопна окончателно кепенците на мюсюлманския пансион в Кърджали

Апелативният съд в Пловдив окончателно затвори т.н. мюсюлмански пансион в кв. "Възрожденци" на Кърджали. Магистратите потвърдиха решението на колегите си от Кърджали като прекратиха без право на обжалване дейността на "Сдружение за здравно, образователно, спортно и културно подпомагане", което стопанисаше пансиона. Сдружението е регистрирано в Кърджалийския окръжен съд с решение 916 от 14.12.2006 г.

Апелативният съд разгледа жалба на Сдружението срещу решението на магистратите от Кърджали от 30.10.2014 г., с което дейността му бе прекратена.

Съдът в Пловдив констатира, че първоинстационният съд е бил сезиран от Прокуратурата на Република България чрез Окръжна прокуратура - Кърджали.

Първоначално е констатирано, че в пансиона, стопанисван от сдружението, се помещават две непълнолетни и две малолетни деца. За тях се грижат шест души. Установява се, че сдружението предоставя социални услуги без необходимия лиценз и се налага административно наказание глоба от 7000 лева.

При повторна проверка в периода 18 - 19 март 2014 г. се установява, че пансионът вече има категория от две звезди след издадено удостоверение от Община Кърджали. Ползва се постоянно от шест деца. Две възрастни лица ги обучават на Курс Коран. Децата са приемани по избирателен принцип, чрез разгласа в джамиите. Едно от тях е на 13 години и не посещава училище. Обучението по Курс Коран се извършва без писменото съгласие на родителите в противоречие със закона.

На това основание Апелативният съд излиза с решение, с което преустановява дейността на сдружението. Решението не подлежи на обжалване.

Попитан как ще коментира решението, районният мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед отговори, че все още не е уведомен от ръководството на сдружението за изхода на делото. Той подчерта обаче че от мюфтийството имат готовност да водят Курс Коран там, където ги поканят и в съответствие със законите на страната.

Ще припомним че миналата година две непълнолетни сирийчета са открити в мюсюлманския пансион в кв. "Възрожденци" в Кърджали при проверка на Държавната агенция за закрила на детето.

Пансионът се поддържа от сдружение ЗОСКП. Основният предмет на дейност е изграждане на пансиони за ученици. В тях се настаняват деца в затруднено материално и финансово положение, като се поемат необходимите разходи за храна, дрехи, отопление, лекарства.

Сдружението е разследвано и по искане на прокуратурата. През декември 2012 г. е направена проверка и е констатирано наличието на две непълнолетни и две малолетни лица. Нямало установен ред за постъпването на децата. Три от тях са имали договори за наем, сключени от родителите, а едно - не.

За децата се грижел персонал от шест души, като двама от тях, включително имамът, са назначени с договор с Районното мюфтийство в Кърджали.

По-късно прокуратура констатира, че сдружението предоставя социални услуги без да има издаден за това лиценз. То е работило на базата на удостоверение, издадено от Община Кърджали. В него се разрешавало дейност като пансион с две звезди. Предоставените стаи са десет на брой.

При втората проверка извършена от Държавната агенция за закрила на детето през 2014 г. се констатира, че в регистрите не са вписвани лицата, които живеят в пансиона. Воденият Коран курс е под егидата на Главно мюфтийство. Отново няма изрично съгласие на родителите. Пак липсва лиценз за социални услуги.

Окръжните магистрати излизат с решение за закриване на сдружение ЗОДКП заради това, че провежда нерегламентирана от закона дейност. Затваря се и пансионът в кв. "Възрожденци".

Мюсюлманският пансион в квартала ще продължи да работи, но под егидата на Главно мюфтийство. В него курсовете по Коран ще се извършват по програма, одобрена от централата на мюсюлманското вероизповедание в страната. Законът ще бъде спазен. Това заяви за Кърджали бг вести след решението на Окръжния съд, районният мюфтия Бейхан Мехмед.

Бейхан Мехмед припомни,че правителството "Близнашки" е върнало храм "Св.Александър Невски" на Светия синод. В Кърджали миряните получиха храма "Св.Йоан Предтеча", а по-късно и неделно училище към него. Това много ни зарадва. Ние обаче очакваме реципрочност и към мюсюлманското вероизповедание. Очаквам да ни бъдат върнати вакъфските имоти, включително и Медресето в Кърджали, подчерта през ноември Мехмед.

Религиозното образование е приоритет за районното мюфтийство в Кърджали. И Главно мюфтийство, и Светият синод са ощетени с ограниченията върху изучаването на ислямската и християнската религии. Според нас курсовете трябва да продължат. Това е право регламентирано от Конституцията, каза още Бейхан Мехмед. Според него е нормално религиозното обучение да е насочено и към подрастващите. С това не се спекилура, категоричен е той.

Решението на Окръжния съд бе коментирано и от главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджъ: "Когато се поискат от нас духовни лица, които да преподават, изцяло програмата е наша и се контролира какво се преподава. В мюфтийството имаме хора, които се занимават с образованието, те подписват споразуменията, те определят преподавателите", обясни още главният мюфтия.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини