Жена отваря Ротари за приятели в годината на „Озари Ротари”

Наталия Пачилова

Жена отваря Ротари клуба в Кърджали за приятели в годината,  протичаща под мотото „Озари Ротари”. Още с встъпването си като президент на клуба  Наталия Пачилова обяви,че ще работи за здравите дружески връзки между членовете му,които ще спомогнат за привличане и на много приятели ,симпатизиращи на Ротари.Тя смята,че приятели трябва да се търсят във всички слоеве на обществото,но преди всичко сред ощетените от съдбата.Затова напътства и младите ротарианци да помагат и наставляват децата  без грижа в защитени жилища в Кърджали.Важно е не само хуманитарната помощ,важно е отношението,проявата на човечност и внимание,подчертава Наталия Пачилова

 Президентският мандат на Наталия Пачилова съвпада със сто и десет годишнината от началото на Ротари движението.Дейността на клубовете е подчинена на мотото „Озари Ротари”,разбирано като популяризиране на дейността им ,на същността на организация.Затова и Наталия Пачилова има програма за представянето на благотворителните инициативи и членовете на клуба пред обществеността на областта чрез медиите.

 Ние не сме тайна организация, ние сме хуманитарна организация, призвана да помага при ясна публичност и отчетност, споделя Наталия Пачилова.Тя е категорична, че ако човек не е научен да дава, а не да получава, няма място в Ротари.

  Приоритетите на Ротари интернешенъл са много. Членовете на организацията работят в осъществяването на проекти в сферата на майчиното и детско здравеопазване,началното образование,водоснабдяване и канализация на периферни райони,предотвратяване на международни конфликти,подпомагане на бедстващи региони  и борба с детския паралич.

  По време на моя мандат като президент,концентрираме усилията си да подпомогнем  училището за бъдещи майки ДАР в многопрофилната болница „Д-р Атанас Дафовски”.Защитихме проект пред дистрикта .Ротари клуб-Кърджали ще участва с 30 на сто от средствата,които са събрани от дарения на членовете и благотворителни акции,споделя Наталия Пачилова.Тя почертава,че проектът е част от нейния приоритет като президент да работи в сферата на майчиното и детско здравеопазване.

  Наталия Пачилова е в Ротари от 2009 г.Неин спонсор т.е.ротарианецът ,който я препоръчва е Роза Ташева. В Ротари не се подава молба за членство. Приемат те само ако  те поканят и има пълно единодушие. В клуба има двама юристи,единият от които е Пачилова. Според Конситуцията на Ротари интернешенъл и Устава на клуба в Кърджали,регистриран в Окръжния съд  има квоти за отделните професии,като се подбират най –добрите професионалисти в обществото.

  Преди две години Наталия Пачилова е номинирана за президент.Всички членове на клуба, застават зад кандидатурата й.

 От началото на едногодишния си мандат,Наталия Пачилова е инициатор на на различни благотворителни изяви: дарение за танцовия състав в Дома на културата, за пътуването му до Корея; дивани,учебници,учебни пособия,консумативи, дрехи и обувки  за Дома от семеен тип в кв.Гледка, пет компютъра за деца с увреждания. Тя е двигателят на благотворително коледно тържество, събрало средства за училището за бъдещи майки ДАР.Организира и събиране на средства от членовете на клуба в Кърджали за детското отделение на многопрофилната болница „Д-р Сергей Ростовцев” в Момчилград. По време на мандата на Наталия Пачилова  Ротари клуб-Кърджали стартира проект за подпомагане на надарени деца музиканти. Клуба е поел годишната издръжка на две деца от музикалната школа към Дом на културата в Кърджали. Проекта е траен, тъй като Ротари клуб-Кърджали ще заплаща таксите за обучение на двете деца до приключване на тяхното обучение, като млади музиканти. Желанието на клуба е в слудващите години да се поеме издръжката и на други надарени малки музиканти.  

 Президентът на Ротари клуб-Кърджали  е позната на обществеността в областта като безупречен професионалист.Тя е адвокат с дългогодишна практика.Мечтала е да бъде адвокат от ранното си детство.

  Наталия Пачилова е родена в Кирково в семейството на граничен офицер.Рано остава сирак и се старае да се справя с предизвикателствата сама.В Кърджали учи в ОУ”Митко Палаузов”, след това и в Строителния техникум.Завършва право в Софийския университет „Св.Климент Охридски”. Работи последователно като стажант съдия,младши адвокат,съдия в Окръжен съд,адвокат.

 Харесва ми да общувам с хора,да им помагам.Ценностната система у всеки човек е различна,затова е сложно да се работи.Опитвам се да съдействам за споразумение с другата страна.Мисля,че уча хората да бъдат толерантни и добри,да приемат другите без да се опитват да ги променят,споделя Наталия Пачилова.В този дух е напътствала и млади юристи,които обучавала.

  Този подход към работата й помага да има много клиенти.Споделя,че много обича професията си.

В дух на толерантност и професионализъм е възпитала и двете си дъщери.

Георги Кулов

Наталия Пачилова връчва дарение за болницата в Момчилград
Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини