Илия Илиев домакин на среща за възможностите за иновации в регионите

Областният управител Илия Илиев бе домакин на регионална работна среща за представяне на Иновационната стратегия за интелигентна специализация (ИСИС) за програмния период 2014-2020 година. Официални гости на форума бяха Ели Анави, директор на дирекция „Малки и средни предприятия” в Министерството на икономиката, Стефан Узунов, държавен експерт „Иновации и предприемачество”, Боян Жеков от отдел „Наука” на Министерството на образованието и науката. Присъстваха представители на държавната власт, общините, бизнеса и неправителствения сектор от областите в Южен централен район за планиране. Илиев откри регионалната среща, като изтъкна, че Стратегията е задължителна за усвояване на средства от ключови приоритети на новите оперативни програми „Иновации и конкурентоспособност” и “Наука и образование за интелигентен растеж”, чийто бюджет е над 2 млрд. евро. Целта й е да идентифицира силните страни на националната и регионалните икономики, да оцени иновационния им капацитет и спомогне за повишаване на тяхната конкурентоспособност и пазарен успех в глобализиращия се свят. В стратегията е изследван капацитета за иновации на 225 икономически дейности в отделните райони. Набелязани са продуктовите и технологични ниши, в които страната ни може да се развива и конкурира в международен план, използвайки науката и активното предприемачество. Избрани са четири тематични области за интелигентна специализация, в които страната ни би могла да направи пробив и които се ползват с висок инвеститорски интерес – Мехатроника и чисти технологии, Информатика и Информационно-комуникационни технологии, Индустрии за здравословен живот и биотехнологии и Нови технологии в креативни и рекреативни индустрии.
От гледна точка на иновациите в момента България е в групата на т.нар. „плахи иноватори”. Амбицията ни е да се изкачим на по-високо стъпало, където са умерените, обясниха лекторите от Министерството на икономиката. Понастоящем страната ни заделя незадоволителните 0,64% от БВП за наука, до 2020 година трябва да достигнем 1,5 на сто.
Иновационната стратегия за интелигентна специализация е разработена по методология на ЕК. Тя е отворена за идеи и предложения на бизнеса, като ежегодно ще бъде подлагана на мониторинг. Окончателният й вариант ще бъде приет през юни.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини