Легенда от Ориента взриви публиката в Кърджали

Взрив от аплодисменти и овации предизвика премиерата на спектакъла „Легенда за Ферхад и Ширин”на сцената на Театрално-музикален център Кърджали. Зрителите,станаха на крака и  бурно аплодираха младия състав на сцена „Кадрие Лятифова”, които показаха перфектна игра. Постановката заслужено може да се определи като връх в творческите изяви на трупата от нейното създаване досега. Тя по безпорен начин утвърди съществуването на сцена „Кадрие Лятифова” в Кърджали и големите й възможности да надрастне регионалното си измерение и поставя спектакли на национални сцени. Защото „Легенда за Ферхад и Ширин”заслужава да се гледа в най-реномираните театри в страната.

 Кърджалийци имат възможност да  гледат  постановката, както на български така и на турски. Легендата датира от времето на древния зороастризъм, но е преминала през мъдростта на ислямската традиция.

 Актьори и балетисти  преплитат музика, балет и актьорска игра в постановката, чийто автор е гост режисьорът  проф. Александра Хонг.Проф.Хонг е преподавател в НАТФИЗ. Под нейно ръководство в спектакъла  участват освен кърджалийски балетисти и театрали, така и студенти от академията.

 Легендата е представена в дълбочина, защото проф.Хонг има корени от Узбекистан и приказките на Изтока са и добре познати.

  Колективът на „Кадрие Лятифова”пресъздава с невероятен усет вечните теми за  невъзможната любов, за предателството, за борбата между доброто и злото. Традиционно увлекателно повествование,характерно за Ориента се  вплита в модрен танц и сложна хореография. Режисьорката Александра Хонг като вещ познавач на Изтока успява да дозира всеки жест, всяка стъпка, мимика.Спектакълът е изключително динамичен и държи вниманието на зрителя до края. Той е наситен с персонажи, които подчертават динамиката. Текстът е умело вплетен в танца. Четецът представя на фона на музиката повествованието. Трябва да отдадем заслуженото и на авангардната,изчистена сценография на  Кънчо Касабов, която позволи зрителя да се концентрира изцяло върху действието. Приятната изненада бе музиката. Преплетени бяха мотиви от Ориента с западната музика,като хип-хопа например. Тя допълнително придаде динамика и модерно звучене на спектакъла.  Макар,че за разлика от повечето приказки на Изтока,постановката не завършва с щастлив край,тя оставя чувството на празник у зрителя, празник на любовта,приятелството,доброто.

 Темата за Ферхад, човека, който успява да руши стени и да тръгне срещу комплексите и стереотипите е винаги актуална. Особено днес, когато цялото човечество е в търсене на онзи начин на живот и съществуване,който наистина би водил до духовната и нравствена еволюция,споделя режисьорката..

 В Кърджали проф. Хонг  работи с местния музикант Димитър Ганев, който е композитор на спектакъла и според нея заслужава много висока награда.

Музиката е не само богата, тя носи драматургия в себе си и безусловно е основата на представлението, смята проф. Александра Хонг.

Режисьорката оцени високо  и танцовия състав на театър „Кадрие Лятифова“,както  и работата си с актьорския състав.Според нея творците в Кърджали   са отворени за новите форми в изкуството.
Димитър Ганев сподели, че това е третата му творческа задача на кърджалийска сцена след „Кикибог и слънчевата дъщеря” и „Дамски шивач”. Резултатът сега, „Легенда за Ферхад и Ширин”, си струва да се види и чуе.
Любопитен факт е, че при осъществяването на бойните сцени помага Чанг Тхе Чунг, виетнамски танцьор в балет „Арабеск”.
Кърджали бг вести

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини