Решават на 5 март как да се разпределят националните доплащания

Нашето желание е да подкрепим най-уязвимите малки производители на тютюн и политиката на Министерство на земеделието и храните е с акцент именно към тях. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева след среща с тютюнопроизводители, инициирана от министерството. Ние получихме 4 варианта с предложения за разпределение на националните доплащания за сектор „Тютюн“ за 2015 година“, информира Танева и обясни, че всички те до четвъртък ще бъдат разработени и ще бъдат изпратени на присъствалите за разглеждане. Танева посочи, че през тази година сумата, която ще бъде разпределена между тютюнопроизводителите, е 107 млн. лева.

Браншовите организации предложиха да се промени рамката на референтния период на база, на който се изплащат националните доплащания на тютюнопроизводителите. Те поискаха да се изключи 2009 г. и да се добави 2006 г., но за да бъде изпълнено това искане, е необходимо министерството да получи съгласието на Европейската комисия. На 5 март ще решим кой от предложените варианти за подпомагане да бъде приет, посочи министър Танева.
Министър Танева припомни, че до 2020 г. националните доплащания за тютюн ще бъдат намаляващи, а от 2021 г. това производство няма повече да бъде субсидирано. Помощта, която се предоставя към момента, има за цел да подкрепи стопаните да се насочат към друг вид производство.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини