Производителите на тютюн от Северна Гърция протестират срещу ниските изкупни цени на суровината от 3, 80 – 4,40 евро/кг

Кооперацията на производителите на тютюн „Тракия“ от Северна Гърция сезира две министерства за бедствена ситуация в сектора, иска обезщетения от 120 евро на декар, към средата на февруари около 60% от продукцията не е изкупена,съобщава гръцкият сайт от КомотиниХронос.

„След като пандемията приключи, хората ще заминат за Холандия. Те са възмутени, не могат да издържат семействата си. Мнозина ще се откажат да отглеждат тютюн." С тези думи Есат Хюсеин, президент на Тракийската кооперация на производителите на тютюн дава информация засъстоянието в сектора.

Цените падат, средният производител на тютюн не се справя през последните години, поради загубите в сектора и липсата на адекватна подкрепа от страна на държавата. Хюсеин твърди, че голяма част от 12 000 земеделцитев цялата страна са стигнали дотам, че не са в състояние да се издържат от суровината.

За тази година той се е търгувал на цени под средните 4 евро за килограм, докато са се надявали на цени най-малко 4,5 евро за килограм. В същото време общите производствени разходи са високи, а средно производител дава около 1000 килограма на година, при около 350-400 кг за България. Преди четири години суровината се е продавала за повече от 5 евро средна цена за килограм.

Кооперацията е изпратила писмо до две министерства - за Развитие на селските райони и по Храни и финанси, с което 6000 активни производители на тютюн в Тракия протестиратсрещу това, че реколта‘2020 година се купува средно от 3,80 до 4,40 евро, от които се махат производствените разходи.Основното им искане е отпускане на обезщетение от поне 120 евро на декар, поради пандемията.

Президентът на Кооперацията на производителите на тютюн "Тракия" Есат Хюсеин призовава производителите да не се поддават на натиска за ниски цени на предприемачите, а да искатот 4,30 до 4,75 евро за килограм.

Към средата нафевруари около 60% от продукцията тютюн на членовете на кооперацията все още не е изкупена, така че дори в последния момент може да се постигне по-добра цена.

"Изкупвачите ни казват, че тютюнът има ниско качество, затова го купуват възможно най-евтино. Обаче цените са много ниски като цяло, тоест дори за най-високото качество няма цени над 4,75 евро за килограм.Кооперацията ще присъства във всяка точка на доставка-получаване на тютюн“, казва Есат Хюсеин, така че да има преговори на място за възможно най-добрата цена.

Проблемът с цените обаче не е само местен, но в Тракия е особено значим, поради многото семейства, които нямат друг поминък,освен тютюна. Ето защо през последните години много от  производителитенапускат професията и заминават в чужбина, тъй като трябва да се борят с ниските цени и непрекъснатото "орязване" на субсидиите.

В България изкупните цени тази година са също по-ниски, ако сравним с балканския ни конкурент на международния пазар Гърция – са двойно по-ниски. Варират от 3.25 до 7,00 лева за килограм от различните сортови групи.Според председателя на Националната асоциацията на българските тютюнопроизводители Цветан Филев, за 2019 година в България има 5100 регистрирани и 3214 вписани в регистъра производители на тютюн. Само в Северна Гърция те са около6000 и двойно повече в цялата страна.

Превод от гръцки:Дарина Дееничина

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини