5 °C

Производителите на тютюн от Северна Гърция протестират срещу ниските изкупни цени на суровината от 3, 80 – 4,40 евро/кг

Кооперацията на производителите на тютюн „Тракия“ от Северна Гърция сезира две министерства за бедствена ситуация в сектора, иска обезщетения от 120 евро на декар, към средата на февруари около 60% от продукцията не е изкупена,съобщава гръцкият сайт от КомотиниХронос.

„След като пандемията приключи, хората ще заминат за Холандия. Те са възмутени, не могат да издържат семействата си. Мнозина ще се откажат да отглеждат тютюн." С тези думи Есат Хюсеин, президент на Тракийската кооперация на производителите на тютюн дава информация засъстоянието в сектора.

Цените падат, средният производител на тютюн не се справя през последните години, поради загубите в сектора и липсата на адекватна подкрепа от страна на държавата. Хюсеин твърди, че голяма част от 12 000 земеделцитев цялата страна са стигнали дотам, че не са в състояние да се издържат от суровината.

За тази година той се е търгувал на цени под средните 4 евро за килограм, докато са се надявали на цени най-малко 4,5 евро за килограм. В същото време общите производствени разходи са високи, а средно производител дава около 1000 килограма на година, при около 350-400 кг за България. Преди четири години суровината се е продавала за повече от 5 евро средна цена за килограм.

Кооперацията е изпратила писмо до две министерства - за Развитие на селските райони и по Храни и финанси, с което 6000 активни производители на тютюн в Тракия протестиратсрещу това, че реколта‘2020 година се купува средно от 3,80 до 4,40 евро, от които се махат производствените разходи.Основното им искане е отпускане на обезщетение от поне 120 евро на декар, поради пандемията.

Президентът на Кооперацията на производителите на тютюн "Тракия" Есат Хюсеин призовава производителите да не се поддават на натиска за ниски цени на предприемачите, а да искатот 4,30 до 4,75 евро за килограм.

Към средата нафевруари около 60% от продукцията тютюн на членовете на кооперацията все още не е изкупена, така че дори в последния момент може да се постигне по-добра цена.

"Изкупвачите ни казват, че тютюнът има ниско качество, затова го купуват възможно най-евтино. Обаче цените са много ниски като цяло, тоест дори за най-високото качество няма цени над 4,75 евро за килограм.Кооперацията ще присъства във всяка точка на доставка-получаване на тютюн“, казва Есат Хюсеин, така че да има преговори на място за възможно най-добрата цена.

Проблемът с цените обаче не е само местен, но в Тракия е особено значим, поради многото семейства, които нямат друг поминък,освен тютюна. Ето защо през последните години много от  производителитенапускат професията и заминават в чужбина, тъй като трябва да се борят с ниските цени и непрекъснатото "орязване" на субсидиите.

В България изкупните цени тази година са също по-ниски, ако сравним с балканския ни конкурент на международния пазар Гърция – са двойно по-ниски. Варират от 3.25 до 7,00 лева за килограм от различните сортови групи.Според председателя на Националната асоциацията на българските тютюнопроизводители Цветан Филев, за 2019 година в България има 5100 регистрирани и 3214 вписани в регистъра производители на тютюн. Само в Северна Гърция те са около6000 и двойно повече в цялата страна.

Превод от гръцки:Дарина Дееничина

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Физическата ви и психическа форма се нуждаят от повече внимание. Погрижете се да си осигурите правилното лечение, от това ще зависи бързото ви възстановяване. С реални шансове сте да успеете в едно начинание, ако не бъдете прекомерно настоятелни и изберете подходящия момент, в който да се намесите или оттеглите.
09 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Старайте се на работното място, по работата ви ще съдят за вас и от нея ще зависи представянето ви.Избягвайте конфликтите, без да ги търсите могат да провалят добрите ви намерения. Не скъпете помощта си, бъдете добри и помогнете на онзи, който я търси. Ако сте на почивка ще се насладите на спокойствие и приятни изживявания.
09 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще разполагате със себе си и няма да ви влияят външни фактори. Ако усетите, че емоциите вземат връх, навреме ги овладейте. Съсредоточете се върху своите си неща, те могат да ви предпазят от разногласия с околните. Ще ви потърсят за мнение, отнасящо се за бизнес, пътуване или уреждане на битов въпрос.
09 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате доста свободно време днес, но имате желанието да го ополозотворите по най-добрия начин. Ще сте най-доволни ако успеете да свършите дребна работа по дома в първата част от деня, и след това се отдадете на по-приятни занимания. Приятел ще ви предложи неща, върху което доста ще се замислите. Няма да сбъркате ако приемете предложението му.
09 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Гъвкавото ви поведение ще ви спести главоболия и ще ви осигури желаните резултати. Трудностите, които някои от вас имат с партньора си, ще ги преодолеете и ще заздравите връзката си. Спокойно ще се посветите на нещата, които са ви приятни. Погрижете се за уюта на дома си, като внесете повече настроение и хумор.
09 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Пред вас днес стоят много предизвикателства, от които зависят по-нататъшните ви професионални проекти. Бъдете умерени и едновременно с това преценявайте добре какви възможности ви се предлагат в настоящия момент Преодолявате пречки от административен характер, което ви отваря доста врати. Възползвайте се от обстоятелството, че имате повече опит.
09 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Взаимоотношения с чужденци, обща работа или личен ангажимент ще ви направят активни и добри. Запазете доброто си настроение и заради влиянието, което имате сред околните. По отношение на постигане на изгодни договорености е необходимо да продължите усилията си в тази насока.
09 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Многото задължения вече ви отегчават, въпреки отговорното ви отношение към тях. Оставете настрана задачите, които могат да бъдат отложени и помислете за почивката си. Повече от притесненията ви ще се окажат напразни, създавате излишно шум с тях. Нещата ще приключат по-скоро и безболезнено за всички.
09 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не хабете нервите си излишно и ще си спестите немалко усилия. Колега ще ви предостави информация, от която бихте могли да се възползвате за в бъдеще. Успявате да подобрите отношенията си с близък приятел, с когото сте имали противоречия напоследък. Не бъдете прекалено уверени в собствената си правота.
09 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не изпадайте в меланхолия, вдигнете поглед, опитайте се да не мислите само за любимия човек. Проблемите между вас няма да намалеят с безконечни анализи и самообвинения. Ако вие сте сгрешили с нещо намерете сили да поискате прошка. Съсредоточете се в работата си и оживете скучната атмосфера там.
09 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Приближавате се към отдавна преследвани резултати. Дългоочаквани приходи най-после компенсират времето и усилията ви напоследък. Бъдете внимателни в отношенията си с човек, който ще се опита да използва благоразположеността ви. Не се поддавайте на провокации и днес стеснете кръга си на общуване.
09 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Новостите в живота ви ще ви направят по-уравновесени и приветливи. Ще срещнете повече разбиране и съпричастност към идеите си, подходът ви ще се промени и ще подобрите отношението си към света, като цяло. Пилеенето на време и енергия не е по ваш вкус, ще съумеете да извлечете полза от добронамереното отношение на другите към вас самите.
09 мар 2021
Последни новини