Очакваме силен старт на офроуд сезона в Кърджали

Днес в Пресклуб „България” в столицата бе дадена пресконференция на организаторите на първото за сезона състезание по Офроуд „Кърджали Офроуд Фест”. В нея участие взеха кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис, президентът на БФАС Радослав Козлеков и директорът на състезанието Тодор Христов.
След проведените успешни състезания по офроуд през 2011 и 2014 година в Кърджали, общината поема нелеката задача да бъде съорганизатор на тазгодишната надпревара, която по мащаби е много по-голяма от предишните. За състезанието и възможностите, които предлага Кърджали за такъв вид спорт пред представителите на медиите инж. Азис заяви, че има няколко неща които отличават състезанието в Кърджали от всички други провеждащи се в страната. По думите му това са големите предимства, които има общината за обособяване на състезателните трасета, увеличаващият се интерес към този вид спорт, както и привличането на туристическия поток към града ни.
„Обикновено офроуд състезанията се провеждат в гориста местност. Кърджали има уникалната възможност, част от състезанието да бъде в чисто градска среда и трасе между един и четири километра да бъде в центъра на града. Нещо което никой друг наш български град не предлага. През последните години това състезание предизвиква небивал интерес не само от страна на професионалисти и състезатели, но и от кърджалийци. Показателен факт за това е увеличаващият се брой членове на местния клуб по мотокрос. Ако до преди няколко години неговите членове наброяваха около 15-тина души, то сега членовете му са над 80.
Усилията ни през следващите години са „Кърджали Офроуд Фест” да бъде на най-високо ниво и като организация, и като участие на състезатели от различни държави, за да стане градът ни център на такъв тип състезания.
Общината е съорганизатор с идеята да продължим подкрепата си като отчитаме един много голям интерес и посещаемост на състезанието от страна на зрители, любители и туристи на града. Само за четирите дни на тазгодишното състезание, което започва от 28 февруари в Кърджали, се очаква да дойдат между 400 и 500 души, а в рамките на техния престой се очаква в града ни да влезнат приходи от близо половин милион лева от ангажираните от тях хотели и места за хранене”, заяви още инж. Азис по време на пресконференция в столицата, дадена в навечерието на „Кърджали Офроуд Фест”.
Състезанието се очертава като най-мащабната проява за страната досега. До вчера за участие в него се бяха записали над 220 участници от България, Гърция, Турция, Румъния, Италия, Португалия, Сърбия и Македония. Те ще застанат на старта в Кърджали в началото на март. Традиционното откриване на сезона се радва на все по-голям интерес, като през изминалата година участниците бяха 150, а тази година ще бъде абсолютен рекорд за България. 
В трите дни ще се проведат четири състезания едновременно – джипове, мотоциклети, АТВ и бъги, като всички са първи кръг от Националните Шампионати на България. 
Предвидени са над 1000 километра състезателни трасета за всички категории, като голямата атракция ще бъдат затворените кръгове в центъра на града, до водното огледало, на което се събират над 5000 фенове да наблюдават атрактивните изпълнения. 
Събитието ще се предава на живо в интернет сайта на състезанието заедно с резултати и on-line наблюдение. 
Участие ще вземат много известни състезатели като най-добре представилият се българин на рали „Дакар” Орлин Алексиев, националният и балкански шампион Николай Гочев, гръцкият екипаж на Хари Кафтеранис, спечелил шампионата на България за 2014-а и много други. 
Организатор на проявата е Троянския клуб „4х4 Адвенчър”, директор на състезанието е известният ни пилот Тодор Христов , а съорганизатор е Община Кърджали под егидата на кмета инж. Хасан Азис, който също се очаква да се включи в мото шоуто. 
Организаторите канят всички желаещи фенове и състезатели от 28 февруари до 2 март в Кърджали! 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини